В Южна Африка лекарите посочиха възрастта на най-уязвимите хора към новия щам на коронавируса "Омикрон“. Както се оказа, това са млади хора на възраст между 20 и малко над 30 години. Те са тези, които основно постъпват в местните болници с диагноза Covid-19, пише руският вестник "Московский Комсомолец“.

При тях се развиват средно-тежки или тежки форми на заболяването. Някои от тях се нуждаят от интензивни грижи, каза Рудо Матива, ръководител на болницата в Совето в югозападните покрайнини на Йоханесбург.

По думите й около 65 процента от хоспитализираните пациенти не са ваксинирани. Повечето от останалите са ваксинирани само с първата доза.

Като цяло специалистите в Южна Африка са изключително разтревожени от скоростта на разпространение на новия щам "Омикрон“, пише вестник Times of Israel.

Новият вариант на коронавируса сериозно разтревожи учените и властите в много страни. От страх от този "щам-супермутант" се затварят границите и се налагат ограничения. В същото време експертите предупреждават: пълното въздействие на "Омикрон“ ще се усети в онези страни, където са ваксинирани по-малко хора.

Много държави вече преустановиха полетите от Република Южна Африка и редица други страни в региона . Израел затваря границите си за две седмици. Въпреки това, според последните данни, "Омикрон“ вече е достигнал до много европейски страни, обобщава "Московский Комсомолец“



Превод и редакция: Юлиян Марков