Идентифицирането на нов щам на коронавирус, наречен "Омикрон“ от Световната здравна организация, доведе до по-строги правила за пътуване между различните страни. Така 27 държави от ЕС решиха да спрат всички полети от седем африкански държави: Република Южна Африка, Ботсвана, Есватини (Свазиленд), Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве. Подобни решения бяха взети в САЩ, Австралия, но списъкът на страните, с които въздушният трафик е ограничен, е малко по-различен, пише “Российская газета“.

Испания започна да изисква от пътници от страни, изложени на риск отрицателен PCR тест от всички, направен в рамките на 78 часа след преминаване на границата, независимо от ваксинационния статус на пътника.



Португалия разшири това правило като цяло за всички, пристигащи в страната, дори от епидемиологично безопасни региони. Британските власти избраха малко по-различно решение, пътниците вече трябва да направят PCR тест два дни след преминаване на границата и остават в изолация през цялото време, докато се получи резултатът.

Между другото, от 1 декември Испания ще приема само ваксинирани пътници от Великобритания и Северна Ирландия. Досега на пътниците, пристигащи от там, беше разрешено да влизат с отрицателен PCR тест, но появата на нов щам на коронавирус промени правилата.

Израел е стигнал най-далеч досега. Властите на страната затвориха границите за всички чужденци. Смята се, че това ще помогне за забавяне на разпространението на щама "Омикрон“, чийто първи случай вече е идентифициран в Израел.

"Влизането на чужди граждани в Израел е забранено, освен в случаите, одобрени от специална комисия“, се казва в изявление от кабинета на премиера. Израелските граждани също ще бъдат изправени пред редица ограничения; при завръщането си в страната те трябва да преминат PCR тест и да прекарат три дни под карантина (за неваксинираните този период е увеличен на седем дни).

Припомняме, че нов щам на коронавирус бе открит в Южна Африка. Според СЗО първият заразен с него е открит в началото на ноември. На Омикрон“, класифициран от СЗО като "вариант, предизвикващ безпокойство“, се приписва нарастването на случаите в Южна Африка. Той предизвика опасения относно големия брой мутации, които го правят потенциално по-инфекциозен и устойчив на ваксини.

Към момента са известни два случая на заразяване с новия щам във Великобритания, два случая в Германия, по един в Италия, Белгия и Чехия. Има опасения, че е могъл да бъде донесен в Дания и Нидерландия, като на летището в Амстердам коронавирусът е открит при повече от 60 пътници, пристигащи от Южна Африка, но лекарите все още не са установили с кой щам са заразени.

Превод и редакция: Юлиян Марков