За първи път подобен род преговори се водят абсолютно открито, пред очите на целия български народ, така че няма нищо скрито. Ние от БСП определяме хода на разговорите като добър и конструктивен, и с голяма степен на увереност смятаме, че е зададен един 4-годишен хоризонт на следващото управление, което може да бъде напълно успешно. Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.

В предаването "Говори сега“ той обясни, че подходът, който БСП демонстрира в предходните два парламента - на диалогичност, конструктивност, поставяне на националните интереси над всичко, е възприет от всички останали партии.

"Има теми, по които консенсусът е видим – поставянето на националните интереси над всичко, борбата с корупцията, изграждането на нов имидж на България. Ние от БСП държим и защитаваме социалния сектор, и голяма част от тях намират разбиране, особено в мерките, които заложихме в краткосрочната ни програма за първите 100 дни от управлението“, обясни той.

Социалистът коментира, че партиите имат различия по данъчната система като обясни, че БСП е “за“ бързото намаляване на ДДС на храни и лекарства, но се е взело решение първо да се направи преглед на възможностите и евентуално след това да се намали.

"Това е само първият кръг от преговори. В тях изчистваме нещата, по които имаме консенсус. Където остават теми с неразбирателство, те отиват в лидерския модул и там ще се търси тяхното решаване“, коментира Зафиров като допълни, че едва след това може да се говори за успешни преговори.

"Нищо в хода на преговорите не определя бъдещото управление като дясно. Това е едно национално отговорно управление, което ще помогне България да мине през тежките кризи“, категоричен бе Зафиров.

"Първата и основна разделителна линия на левицата е нетърпимостта й към корупцията, и корупционния модел, който беше изграждан последните 10 години. "Неслучайно говорим за модела "ГЕРБ“ и неговото разграждане“, каза още той.

Атанас Зафиров бе категоричен, че до този момент не са водени разговори за имена и министерски постове. "Разбрахме се първо да говорим за политики, да зададем посоката, да подпишем споразумение. Чак тогава ще говорим за имена, които могат да реализират тези политики“, обясни зам.-председателят на БСП.

По думите му има над 90% приемственост на позициите на БСП в сектор “Национална сигурност“. "Най-важното е нещата, които обещаваме, да бъдат изпълнени“, каза още Зафиров.