Докато европейските страни поставят ограничения върху полетите от и до Южна Африка една след друга, Световната здравна организация призовава страните да не налагат прибързани мерки, свързани с новия вариант на Covid-19, известен като "мутацията от Ботсвана“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

"Ще отнеме няколко седмици, за да разберем напълно въздействието на новия вариант на SARS-COV-2. Изследователите работят усърдно, опитвайки се да разберат доколко той се предава и как ще реагира на ваксините и лекарствата“, заяви представител на СЗО.

По-рано германският министър на здравеопазването Йенс Шпан предупреди, че само бързото намаляване на социалните контакти може да спре продължаващата четвърта вълна от вируса в страната му.

"Ситуацията е толкова драматична, колкото никога не е била по време на тази пандемия“, подчерта той.

Първият прочит на описаната по-горе поредица от събития може да се обобщи с една дума: хаос. Международен хаос. Противоречиви изявления, инициативи, които илюстрират, че предимно неизвестната природа на новия щам поражда объркване и паника. Най-сигурният ход, съчетан с ваксинацията, е да "натискаме спирачките“, както предложи Шпан.

Тези безмилостни удари, предизвикани от пандемията през последните две години, изчерпаха, освен всичко останало, нашата психическа сила. Постоянният темп на "нова информация“ дава възможност на мутациите да стават основни теми – освен умора, ненадеждност и стрес, изглежда тя не предлага нищо положително. Точно обратното, тя подхранва параноята на всякакви отрицатели.

Данните се променят с безпрецедентна скорост за цялото човечество и единствената защита, която имаме, е ваксинацията, маските и дистанцирането. Отнема време на учените да го разберат. Това може да е най-трудният аспект, тъй като е сложна задача, която изисква самодисциплина. Разбирането нито се предлага, нито се купува.

Превод и редакция: Юлиян Марков