През нощта в Горнотракийската низина и западната половина от Дунавската равнина ще се задържи тихо, облачно и мъгливо. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Над останалите райони облачността ще е значителна и на места главно в Южна и Източна България ще превали дъжд. Утре валежите ще спрат, облачността временно ще се разкъса, а в местата с трайна мъгла видимостта за кратко ще се подобри. Привечер облачността отново ще се вплътни и от югозапад ще завали дъжд. Ще духа умерен, северно от планините и в Източна България и временно силен вятър от юг-югозапад. Остава топло. Минималните температури ще са между 3° и 8°, в източните райони до 12°; максималните - между 14° и 19°, в местата с трайна мъгла ще са значително по-ниски: 6°-9°. Атмосферното налягане ще остане без съществена промяна и ще се задържи значително по-ниско от средното за месеца.



Над Черноморието облачността ще е променлива, по-често значителна. Ще духа умерен и временно силен югозападен вятър. Максималните температури ще са 15°-20°. Температурата на морската вода е 12°-13°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.



Над планините ще преобладава облачно време, по върховете ще е мъгливо. На отделни места, главно в Рила и Пирин ще превали дъжд, над 2000 метра - сняг. Остава ветровито със силен и временно бурен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.



В понеделник ще бъде облачно, с валежи. Температурите ще са все още сравнително високи, максималните в по-голямата част от страната ще са над 10°, но след обяд с ориентиране на вятъра от запад-северозапад ще прониква студен въздух. Привечер и през нощта срещу вторник с понижението на температурите в ниските планински райони и високите полета в Западна България дъждът ще премине в сняг. Във вторник вятърът ще се усили. Валежите ще продължат и със застудяването и на места в равнинната част от страната дъждът ще се примесва или ще преминава в сняг. По планинските проходи ще има условия за преспи и навявания. В сряда ще се задържи ветровито, с променлива, често значителна облачност, без съществени валежи.