Хората може да не желаят да приемат допълнителни ограничения заради коронавируса и правителството ще трябва да потърси различна политика, ако мнозинството откаже да подкрепи по-строги ограничения, предполага главният лекар на Англия професор Крис Уити, цитиран от британския вестник The Times.

Професор Уити каза, че "най-голямото му притеснение в момента“ е, че обществеността няма да се съгласи с още един кръг от ограничения в ежедневния живот след близо две години ограничаване от пандемията.

Според него е твърде рано да се спекулира дали ще са необходими нови мерки за справяне с варианта "Омикрон“. Уити предложи сравнително оптимистична оценка на епидемията с "Делта“ варианта във Великобритания, като каза, че перспективата е "всъщност разумно управляема“.

Той прие, че проучванията в момента предполагат подкрепа за ограничения, ако е необходимо, но въпреки това е загрижен за "умората от поведението“, страхът от която забави налагането на първото блокиране миналата година.

Уити беше един от привържениците на идеята, че ограниченията не могат да се налагат твърде рано или хората ще се откажат от тях. Тази загриженост в крайна сметка се оказа неоснователна, но той предупреди, че все още се притеснява от общественото съгласие за всякакви допълнителни мерки, които учените смятат, че са необходими.

Той каза: "Най-голямото ми притеснение в момента е, че ако трябва да направим нещо по-твърдо, в даден момент, независимо дали е за сегашния нов вариант или на някакъв по-късен етап, можем ли все пак да убедим хората?“

Той изрази удивление от "изключителната“ способност на британците "просто да приемат, че има неща, които заедно трябва да направят, за да се защитят един друг. . . неща, които са били много разрушителни за социалното и икономическото положение на отделни хора и семейства“. Той добави, че е "по-лесно да бъдеш уверен в реакцията на хората още в началото, отколкото след като хората са понесли две години от живота им да бъдат объркани“.

Докато проучванията установиха, че огромното мнозинство са подкрепили ограниченията, Уити каза, че политическите лидери трябва да направят "проверка“, за да разберат дали хората ще продължат да го правят. "Ако решението на това общество е отрицателно, тогава трябва да признаем това и да го отразим в това, което правим“, каза той на конференция, организирана от Асоциацията на местното самоуправление.

Подчертавайки, че иска да избегне ограничения, Уити каза: "Мисля, че ще (запазим общественото съгласие за тях), при условие че сме наясно с хората каква е логиката и при условие, че смятат, че сме напълно откровени с тях по отношение на всички данни и известните и неизвестните."

Последното допитване за YouGov предполага силна подкрепа за мерки като задължителни маски за лице и работа от вкъщи, и дори блокиране. Докато в момента повечето не подкрепят затварянето на кръчми и ресторанти или забраните за общуване на закрито, мнозинството смятат, че е вероятно някаква форма на ограничения ще съществува и около Коледа.

"Можете да направите обществена здравна интервенция в мащаба, който трябваше да направим, ако по-голямата част от населението - и както се оказа, огромното мнозинство от населението - го подкрепят", каза Уити. "Това, което беше наистина ясно, е, че по-голямата част от хората наистина приемат това много сериозно и искат да бъдат въведени защити."

Той каза, че е невъзможно да се знае какви мерки може да са необходими за справяне с "Омикрон“. "Има много неща, които не знаем и мисля, че вероятно не е полезно да се спекулира колко голяма заплаха ще бъде вариантът," каза той.

***

Франкфурт/Амстердам/Прага. Първите предполагаеми случаи на щама "Омикрон“ на коронавируса в Германия и Чешката република се изследват, пише The Guardian.

"Омикрон“, идентифициран за първи път в Южна Африка и известен официално като B.1.1.529, вече е открит при пътници в Белгия, Хонконг и Израел, според различни информации.

Австралия и няколко други страни се присъединиха към тези, които налагат ограничения за пътуване от Южна Африка в събота, след като откриването на варианта - описан от Световната здравна организация като "предизвикващ загриженост" - предизвика срив на световните фондови пазари

В Германия министър в провинция Хесен каза в събота, че вариантът вероятно е донесен от пътник, завърнал се от Южна Африка.

"Снощи бяха открити няколко типични за "Омикрон“ мутации в пътник, завръщащ се от Южна Африка“, написа в "Туитър“ Кай Клозе, министър на социалните въпроси в Хесен, където се намира международното летище във Франкфурт.

Десетки хора, пристигнали в Нидерландия с два полета от Южна Африка в петък, са дали положителен тест за коронавирус. Тестове са правят, за да се установи дали има заразени пътници, пристигнали в Амстердам. Самолетите пристигнаха от Йоханесбург и Кейптаун малко след като нидерландското правителство забрани полетите от някои южноафрикански страни.

Местните здравни власти казаха, че тези, които са дали положителна проба, ще трябва да останат под карантина за седем дни, ако имат симптоми и пет дни, ако не. Тези, които са дали положителен тест, са били настанени в охраняем изолационен хотел близо до летището, съобщи NL Times.

На 539 пътници с отрицателна проба беше разрешено да се върнат у дома или да продължат пътуванията си до други страни.

Един от пътниците на борда беше Стефани Нолен, глобален здравен репортер на New York Times, която е летяла за първи път от началото на пандемията. Тя е дала отрицателен резултат, но каза, че пътниците са държани в малко пространство на летището, като много от тях не са носели маски за лице.

Тя написа в "Туитър“: "Вероятно 30% от хората не носят маска или я носят само над устата. Нидерландските власти не следят за това. Просто всички сме в тази непроветрена стая в продължение на 12 часа, дишаме един в друг."

Междувременно Чешката република проучва вероятен случай на "Омикрон“, открит в лице, прекарало известно време в Намибия.

"Лаборатория проверява възможна находка на положителен тест от варианта "Омикрон“. Очакваме потвърждение или опровержение на случая“, каза говорителят на Националния институт по обществено здраве Щепанка Чехова в изявление в събота.

От откриването на варианта, описан от висши британски учени като "най-лошия“ от началото на пандемията, страните по света се борят да въведат ограничения за пътуване.

Япония обяви, че ще затегне граничния контрол за южноафриканските държави Мозамбик, Малави и Замбия, като изисква 10-дневна карантина за всички влизащи.

Новите правила ще влязат в сила от полунощ местно време и ще дойдат ден след като затегна граничния контрол за хора, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Зимбабве, Намибия и Лесото.

Qatar Airways съобщи в събота, че е забранил влизането на пътници от Южна Африка, Зимбабве и Мозамбик. Забрани за пътуване от някои африкански страни бяха въведени от Обединеното кралство, САЩ, Бразилия, Турция, Шри Ланка, Оман и Тайланд, наред с други.

Австралия планира да въведе 14-дневна карантина за граждани, пътуващи от девет от южноафрикански страни.

"Всеки, който не е гражданин на Австралия и който е бил в африкански страни, където вариантът на "Омикрон“ е бил открит и разпространен през последните 14 дни, няма да може да влезе в Австралия“, заяви здравният министър Грег Хънт на брифинг в събота.

Въпреки това индийският премиер Нарендра Моди каза на служителите да преразгледат плановете си за облекчаване на ограниченията за пътуване поради нарастващите опасения относно варианта.

***

Главният лекар на Англия професор Крис Уити призова съгражданите да се успокоят на фона на съобщенията за мутациите на коронавирус, тъй като новият вариант на Covid-19 “омикрон" е по-малко тревожен от “делта". Опасенията трябва да се съсредоточат върху "непосредствените заплахи“, каза той, цитиран от британският вестник The Daily Telegraph.

Проф. Крис Уити каза, че министрите са били прави да предприемат "предпазни" мерки по границите, за да не допуснат пристигането на новия вариант в Обединеното кралство. Но той предупреди, че всеки опит за налагане на "по-строги ограничения" няма да бъде подкрепен от обществеността и предположи, че ще е по-добре опасенията да бъдат съсредоточени върху по-непосредствените заплахи.

Коментарите му дойдоха на фона на нарастващите опасения по света, които се отразиха и на фондовия пазар, като фондовият пазар загуби милиарди лири. Лондонският индекс FTSE 100 падна с 3,6% - най-големият спад за повече от година - тъй като инвеститорите се опасяваха, че ще последват нови локдауни.

IAG, собственикът на British Airways, пострада най-тежко, тъй като Великобритания и Европа започнаха да налагат ограничения за пътуване до Южна Африка - където новият щам беше идентифициран за първи път. Акциите паднаха с близо 15 процента.

В петък Световната здравна организация (СЗО) определи B.1.1.529 като "вариант, предизвикващ безпокойство“ и го нарече "омикрон", като случаи са докладвани в Израел и Белгия. Учените се опасяват, че поради големия брой мутации на този вирус може да се окаже устойчив на ваксините.