Турция наложи забрана за пътуване от пет африкански държави след появата на нов вариант на коронавирус, каза в изявление министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, цитиран от турското англоезично издание Daily Sabah.

"Пътуването от Ботсвана, Република Южна Африка, Мозамбик, Намибия и Зимбабве до нашата страна през всички наши сухопътни, въздушни, морски и железопътни гранични пунктове няма да бъде разрешено от петък вечер“, написа Фахретин Коджа в "Туитър“.

Световната здравна организация (СЗО) обяви новия щам на COVID-19 от Южна Африка за "вариант, предизвикващ безпокойство“, като го нарече "Омикрон“.

Обединеното кралство също спря полетите от Ботсвана, Есватини, Лесото, Намибия, Южна Африка и Зимбабве, докато страните членки на Европейския съюз се съгласиха да въведат бързи ограничения за всички пътувания от тези страни, както и от Мозамбик.

Коджа наскоро заяви, че Турция не възнамерява да прилага никакви допълнителни блокирания или затваряния, за да управлява обхвата на пандемията, вместо това отдава "голямо значение на индивидуалните предпазни мерки... особено на ваксинациите“, когато отговори на въпроси след заседанието на кабинета.

Европа е на ръба на поредния локдаун, като много страни вече обявяват нови мерки за блокиране. На въпрос дали нови ограничения и мерки са на дневен ред в Турция, Коджа каза, че не са планирани подобни стъпки.

"В следващия период в Турция не планираме да управляваме пандемията с локдауни. Ще отдаваме голямо значение на личните предпазни мерки и особено на ваксинацията“, каза Коджа и добави: "Смятаме, че е много важно всички да бъдат ваксинирани."

На въпроса за антивирусното хапче, молнупиравир, което се очаква да се използва за лечение на пациенти с Covid-19, Коджа отбеляза, че много лекарства са били използвани по време на пандемията и че тяхната ефикасност ще стане по-ясна с времето.

***

Киев. След разпадането на Съветския съюз милиони руснаци останаха извън Русия. И това не е само в Украйна - така беше във всички бивши републики на СССР. И почти навсякъде тези хора ги сполетя една и съща съдба, пише украинското издание “Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.

В идеалния свят всяка чужда диаспора се превръща в проводник на мека сила за държавата майка. Това е силата, която е интегрирана в новата родина и следователно може да се преструва на "посланик" на старата. Украинската диаспора в Канада, арменската във Франция или еврейската по света са най-доброто доказателство. Но с "чуждите руснаци" не се случи нищо подобно.

Те не се превърнаха в нищо модерно. Те не създадоха стратегии за бъдещето. Те не успяха да станат лобисти за собствените си интереси. Такива, които няма да бъдат възприети враждебно от новите столици. Има една проста причина за това.

За чуждестранните сънародници Москва предвиждаше само един формат на съществуване - иреденти. На тях им беше дадена една единствената роля - да бъдат повод за "обединение" в рамките на единна обща държава. И в продължение на четвърт век Кремъл прави всичко, за да запази този лост за влияние.

За това му трябваше много малко. Да не допусне интеграцията на руснаците в политическите нации на страните, в които те живеят. Самата идея, че руснаците могат да живеят с интересите не на Москва, а на новите си столици, се смяташе за предателство.

Кремъл никога не е имал нужда руснаците да се адаптират. Напротив, той се нуждаеше от максимална изолация на руснаците. След това от година на година да се спекулира със защитата на "преследваните и обезправените“. Концепцията "руснаци за Украйна“ се тълкува като проява на враждебност. Защото Москва се нуждаеше от концепцията "украински руснаци като главен ключ към Украйна“. Всичко останало беше възприемано от Русия като заплаха.

"Чуждите руснаци“ бяха помолени да чувстват своята националност като право, а не като задължение. Кремъл им даде ролята на "Баба Яга", която винаги е против. Носталгията беше обявена за тяхната единствена цел.

В резултат на това в постсъветските страни не се появиха руски партии, които не са ориентирани към Кремъл. Всичко, което се появи, беше в ролята на пета колона. Лобисти на руските монополи. Търговски агенти за имперски шовинизъм. Всеки алтернативен подход беше изключително неблагоприятен за самата Москва.

До какво води тази стратегия – видяхме на примера на Донбас. Москва го "защитава“ вече много години. По инициатива на Кремъл регионът беше превърнат в плацдарм, чиято единствена задача е да създава проблеми на украинското правителство. А качеството на живот на същите "руснаци и руско-културни“ в окупираните територии изобщо не интересува Москва.

Донбас се оказа просто нещо: Кремъл възлага ролята на имперски хумус на чужди сънародници. Техните интереси са второстепенни спрямо тези на руското ръководство. Москва не се бие за тях, а с тях, като оръжие. Гражданите служат на империята. Не обратното.

Освен това, нахлуването в Донбас доведе до друг важен процес. Москва беше убедена, че украинският изток и юг ще паднат в нейните прегръдки – нещо, което не се оказа точно така.

Инвазията в Украйна доведе до това, от което Москва винаги се е страхувала. Руснаците започнаха да се интегрират в Украйна – в резултат на независимия избор, който направиха между старата родина и новата. И в тази ситуация Кремъл вече не трябва да разчита на лобиране за своите интереси. Защото изборът на нова идентичност, както се оказа, ще бъде съпроводен със загубата на старата.

По всяка вероятност новото преброяване на населението ще донесе много изненади.

***

Вашингтон. САЩ може да ограничат военните учения в Европа и да спрат доставките на оръжие за Киев, за да облекчат напрежението заради необичайната военна дейност на Русия близо до Украйна, пише американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в американската администрация.

По-рано помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид отбеляза, че Вашингтон "се отнася много сериозно към необичайните движения на войски по границата на Русия с Украйна“. Според нея на предстоящата среща на външните министри на НАТО в Рига на 30 ноември американската страна възнамерява да обсъди възможни съвместни стъпки за намаляване на напрежението. Донфрид отбеляза, че за това "има кутия с инструменти с широк спектър от възможности“.

От една страна, според източници на The Wall Street Journal, САЩ обмислят възможността за укрепване на отбранителните способности на Украйна чрез увеличаване на доставките за противовъздушната отбрана и друга военна помощ, както и разширяване на антируските санкции. Друг вероятен сценарий е САЩ да заемат "по-настойчива" позиция по отношение на спазването на Минските споразумения.

В същото време е възможно Вашингтон да поеме по пътя на "намаляване на риска от конфронтация с Москва“, отбелязва вестникът. За целта САЩ могат да ограничат провеждането на военни учения в Европа, както и да преустановят доставката на военна помощ за Украйна.