Почти 40 хиляди души излязоха на масови протести в събота в големите австрийски градове срещу ограничителните мерки заради коронавируса и плановете на австрийското правителство да въведе задължителна ваксинация срещу Covid-19. Това съобщи Австрийската агенция за печата (APA), позовавайки се на полицията.

Около шест хиляди души излязоха на демонстрация в град Клагенфурт, а в Грац - около 30 хиляди души. Демонстрацията в Грац се превърна в една от най-големите в града от 1945 г. насам. В Санкт Пьолтен протестираха около три хиляди души, като там бяха задържани демонстранти.

В Австрия, поради четвъртата вълна на пандемията и за избягване на срив в здравната система на фона на рекордна заболеваемост от Covid-19, беше въведено общонационално блокиране за всички жители и ограничения за напускане на дома от 22 ноември до 12 декември. Тези мерки се оказаха непопулярни в австрийското общество.

Локдаунът и планът за въвеждане на задължителна ваксинация срещу Covid-19 от февруари 2022 г. предизвикаха масови протести с участието на десетки хиляди хора в Австрия през миналия уикенд и спад в рейтинга на управляващите партии. Безпрецедентен брой хора протестираха във Виена миналата събота. Полицията съобщи за около 40 хиляди демонстранти, а организаторите - за около 100 хиляди.

Превод и редакция: Юлиян Марков