Хората може да не желаят да приемат допълнителни ограничения заради коронавируса и правителството ще трябва да потърси различна политика, ако мнозинството откаже да подкрепи по-строги ограничения, предполага главният лекар на Англия професор Крис Уити, цитиран от британския вестник The Times.

Професор Уити каза, че "най-голямото му притеснение в момента“ е, че обществеността няма да се съгласи с още един кръг от ограничения в ежедневния живот след близо две години ограничаване от пандемията.

Според него е твърде рано да се спекулира дали ще са необходими нови мерки за справяне с варианта "Омикрон“. Уити предложи сравнително оптимистична оценка на епидемията с "Делта“ варианта във Великобритания, като каза, че перспективата е "всъщност разумно управляема“.

Той прие, че проучванията в момента предполагат подкрепа за ограничения, ако е необходимо, но въпреки това е загрижен за "умората от поведението“, страхът от която забави налагането на първото блокиране миналата година.

Уити беше един от привържениците на идеята, че ограниченията не могат да се налагат твърде рано или хората ще се откажат от тях. Тази загриженост в крайна сметка се оказа неоснователна, но той предупреди, че все още се притеснява от общественото съгласие за всякакви допълнителни мерки, които учените смятат, че са необходими.

Той каза: "Най-голямото ми притеснение в момента е, че ако трябва да направим нещо по-твърдо, в даден момент, независимо дали е за сегашния нов вариант или на някакъв по-късен етап, можем ли все пак да убедим хората?“

Той изрази удивление от "изключителната“ способност на британците "просто да приемат, че има неща, които заедно трябва да направят, за да се защитят един друг. . . неща, които са били много разрушителни за социалното и икономическото положение на отделни хора и семейства“. Той добави, че е "по-лесно да бъдеш уверен в реакцията на хората още в началото, отколкото след като хората са понесли две години от живота им да бъдат объркани“.

Докато проучванията установиха, че огромното мнозинство са подкрепили ограниченията, Уити каза, че политическите лидери трябва да направят "проверка“, за да разберат дали хората ще продължат да го правят. "Ако решението на това общество е отрицателно, тогава трябва да признаем това и да го отразим в това, което правим“, каза той на конференция, организирана от Асоциацията на местното самоуправление.

Подчертавайки, че иска да избегне ограничения, Уити каза: "Мисля, че ще (запазим общественото съгласие за тях), при условие че сме наясно с хората каква е логиката и при условие, че смятат, че сме напълно откровени с тях по отношение на всички данни и известните и неизвестните."

Последното допитване за YouGov предполага силна подкрепа за мерки като задължителни маски за лице и работа от вкъщи, и дори блокиране. Докато в момента повечето не подкрепят затварянето на кръчми и ресторанти или забраните за общуване на закрито, мнозинството смятат, че е вероятно някаква форма на ограничения ще съществува и около Коледа.

"Можете да направите обществена здравна интервенция в мащаба, който трябваше да направим, ако по-голямата част от населението - и както се оказа, огромното мнозинство от населението - го подкрепят", каза Уити. "Това, което беше наистина ясно, е, че по-голямата част от хората наистина приемат това много сериозно и искат да бъдат въведени защити."

Той каза, че е невъзможно да се знае какви мерки може да са необходими за справяне с "Омикрон“. "Има много неща, които не знаем и мисля, че вероятно не е полезно да се спекулира колко голяма заплаха ще бъде вариантът," каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков