На гара "Подуяне“ бе отслужен молебен за освещаване на два нови локомотива Смартрон на БДЖ. Те ще носят имената на двама български владетели Цар Константин Асен и Цар Борис III. Това съобщиха от пресофиса на В. Цар Симеон II. Всеки един от тях разполага със специфичен QR код, при сканирането на който чрез мобилно устройство се появява информация за историята на владетеля, на когото е наименуван локомотива.

Освещаването на двата локомотива извърши Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

На церемонията присъстваха представители на Министерство на транспорта, г-н Любен Нанов, управител на БДЖ, г-н Георги Друмев, изпълнителен директор на Холдинг БДЖ ЕАД, зам.-кмета в направление “Транспорт и градска мобилност" на СО г-н Кристиан Кръстев и представители на различни институции и организации.

Официален гост на освещаването бе Н. В. Цар Симеон II, който пръв задвижи локомотива, кръстен на неговия баща. Царят разгледа с интерес новите придобивки на БДЖ и се запозна с оборудването, капацитета и обзавеждането на машините.

Негово Величество си спомни с умиление за детските години, когато баща му го е качвал в парните машини, които е управлявал, и в знак на уважение към работата на железничарите връчи на ръководството на БДЖ уникален портрет на Цар Борис III в железничарска униформа.