Чешкият президент Милош Земан, който след като получи положителен тест за коронавирус, беше спешно настанен в четвъртък в Централната военна болница в Прага, беше изписан в събота за амбулаторно лечение и замина за извънградската си резиденция в Лани, съобщи Чешката телевизия.

Земан, наскоро ваксиниран с третата доза от ваксината срещу коронавирус, няма никакви симптоми. Главният санитарен лекар на Чешката република Павел Свърчинов каза, че държавният глава, както и всички останали жители на страната, които са заразени с коронавирус, трябва да бъде под карантина за две седмици.

Междувременно президентът в неделя в Лани планира да проведе церемония по назначаването за министър-председател лидера на партийната коалиция "Заедно", Петр Фиала. В тази връзка ръководителят на президентската администрация Вратислав Минарж каза, че ще се намери начин церемонията да се проведе при спазване на настоящите изисквания за санитарно-епидемична безопасност. Подробности не бяха оповестени.

Въпреки това източници, близки до Пражкия замък, твърдят, че един от най-вероятните варианти е държавният глава да бъде отделен от Фиала и останалите гости на резиденцията му със специално стъкло. Това ще премахне опасността от предаването на коронавирус. Освен това всички участници в церемонията ще бъдат с медицински маски с висока степен на защита от вируса.

Превод и редакция: Юлиян Марков