Турция наложи забрана за пътуване от пет африкански държави след появата на нов вариант на коронавирус, каза в изявление министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, цитиран от турското англоезично издание Daily Sabah.

"Пътуването от Ботсвана, Република Южна Африка, Мозамбик, Намибия и Зимбабве до нашата страна през всички наши сухопътни, въздушни, морски и железопътни гранични пунктове няма да бъде разрешено от петък вечер“, написа Фахретин Коджа в "Туитър“.

Световната здравна организация (СЗО) обяви новия щам на COVID-19 от Южна Африка за "вариант, предизвикващ безпокойство“, като го нарече "Омикрон“.

Обединеното кралство също спря полетите от Ботсвана, Есватини, Лесото, Намибия, Южна Африка и Зимбабве, докато страните членки на Европейския съюз се съгласиха да въведат бързи ограничения за всички пътувания от тези страни, както и от Мозамбик.

Коджа наскоро заяви, че Турция не възнамерява да прилага никакви допълнителни блокирания или затваряния, за да управлява обхвата на пандемията, вместо това отдава "голямо значение на индивидуалните предпазни мерки... особено на ваксинациите“, когато отговори на въпроси след заседанието на кабинета.

Европа е на ръба на поредния локдаун, като много страни вече обявяват нови мерки за блокиране. На въпрос дали нови ограничения и мерки са на дневен ред в Турция, Коджа каза, че не са планирани подобни стъпки.

"В следващия период в Турция не планираме да управляваме пандемията с локдауни. Ще отдаваме голямо значение на личните предпазни мерки и особено на ваксинацията“, каза Коджа и добави: "Смятаме, че е много важно всички да бъдат ваксинирани."

На въпроса за антивирусното хапче, молнупиравир, което се очаква да се използва за лечение на пациенти с Covid-19, Коджа отбеляза, че много лекарства са били използвани по време на пандемията и че тяхната ефикасност ще стане по-ясна с времето.

Превод и редакция: Юлиян Марков