Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще уважи вътрешнопартийното решение на СДСМ да избере нов председател, чийто избор е насрочен за 12 декември. Първият вицепремиер на Република Северна Македония Артан Груби заяви днес, че това е вътрешнопартиен въпрос, който уважават и подчерта, че им пожелава голям успех на 12 декември на вътрешнопартийните избори за партиен лидер, цитира думите му скопският телевизионен канал “Сител“.

"Ние ще уважим това решение и със сигурност ще приемем думата на всички техни членове, които ще решат кой ще бъде следващият им лидер на 12 декември. Относно оставката на министър-председателя на правителството на Република Северна Македония смятаме, че трябва да се изчака. Предстоят ни много важни въпроси през следващите месеци и вярваме, че заедно с г-н Заев начело това правителство ще трябва да завърши всички тези процеси, включително да изпрати положителен отговор на всички въпроси, които са част от диалога със съседна България, за да се проправи пътя за определяне на дата за първата междуправителствена конференция и започване на преговори за членство в ЕС, каза Груби, който заедно с евродепутата Илхан Кючюк посети основното училище "Исмаил Кемали“, откъдето са голяма част от децата, загинали в автобусната катастрофа в България.

"По отношение на парламентарното мнозинство, вчера видяхте мненията и на СДСМ, и на "Алтернатива“ и ние казваме, че от деня, когато бе поискан вот на недоверие, че парламентарното мнозинство е стабилно и ще продължи да е такова. Ние демонстрирахме възможно най-доброто в деня, в който трябваше да се проведе гласуването в Събранието Всъщност с това убедихме гражданите, че инициативата на опозицията за сваляне на това прогресивно парламентарно мнозинство е неуспешна и очаквахме другите политически партии, които бяха част от тази инициатива, да се присъединят към парламентарното мнозинство, а не да станат част от тъмни сценарии за нашата страна, която очаква да разреши спора с България,“ каза Груби.

Имаме, посочи той, много позитивна атмосфера, говорихме за това с евродепутата и сме готови да отговорим на всички тези въпроси.

Той подчерта още, че Заев има директни контакти с "Алтернатива“ и ги информира.

"Имали сме контакти и с членове на партията, нашите депутати се срещат всеки ден с техните депутати. Както казах, всички, които обичат евроатлантическа Република Северна Македония в абсолютни отношения с всички съседи и в отлични отношения между общностите у нас, са добре дошли. "Всички депутати, които искат такова развитие и прогресивна С. Македония, са добре дошли, защото това е единственият начин да подобрим страната“, каза Груби.

" Абсолютно не е време за кризи. Време е да запретнем ръкави и наистина да постигнем поканата за членство в ЕС, както постигнахме членството в НАТО, както постигнахме Споразумението от Преспа, така трябва да изпълним Споразумението за добросъседство. постигнахме и Охридското рамково споразумение. Гражданите нямат време да се тормозят от трагедия и несигурност. У нас трябва да има сигурност къде и какво ще се случи утре и че единственото желание на всички граждани е утре да видят страната ни в ЕС,“ каза Груби

Освен всичко друго той каза, че парламентарното мнозинство ще се стабилизира, ще бъде по-голямо от сега и ще трябва да завърши мандата си през 2024 г.

"Предсрочни избори могат да се обсъждат заедно с президентските избори, които ще се проведат през 2024 г. през април или май,“ завърши Груби.

Превод и редакция: Юлиян Марков