Първите предполагаеми случаи на щама "Омикрон“ на коронавируса в Германия и Чешката република се изследват, пише The Guardian.

"Омикрон“, идентифициран за първи път в Южна Африка и известен официално като B.1.1.529, вече е открит при пътници в Белгия, Хонконг и Израел, според различни информации.

Австралия и няколко други страни се присъединиха към тези, които налагат ограничения за пътуване от Южна Африка в събота, след като откриването на варианта - описан от Световната здравна организация като "предизвикващ загриженост" - предизвика срив на световните фондови пазари

В Германия министър в провинция Хесен каза в събота, че вариантът вероятно е донесен от пътник, завърнал се от Южна Африка.

"Снощи бяха открити няколко типични за "Омикрон“ мутации в пътник, завръщащ се от Южна Африка“, написа в "Туитър“ Кай Клозе, министър на социалните въпроси в Хесен, където се намира международното летище във Франкфурт.

Десетки хора, пристигнали в Нидерландия с два полета от Южна Африка в петък, са дали положителен тест за коронавирус. Тестове са правят, за да се установи дали има заразени пътници, пристигнали в Амстердам. Самолетите пристигнаха от Йоханесбург и Кейптаун малко след като нидерландското правителство забрани полетите от някои южноафрикански страни.

Местните здравни власти казаха, че тези, които са дали положителна проба, ще трябва да останат под карантина за седем дни, ако имат симптоми и пет дни, ако не. Тези, които са дали положителен тест, са били настанени в охраняем изолационен хотел близо до летището, съобщи NL Times.

На 539 пътници с отрицателна проба беше разрешено да се върнат у дома или да продължат пътуванията си до други страни.

Един от пътниците на борда беше Стефани Нолен, глобален здравен репортер на New York Times, която е летяла за първи път от началото на пандемията. Тя е дала отрицателен резултат, но каза, че пътниците са държани в малко пространство на летището, като много от тях не са носели маски за лице.

Тя написа в "Туитър“: "Вероятно 30% от хората не носят маска или я носят само над устата. Нидерландските власти не следят за това. Просто всички сме в тази непроветрена стая в продължение на 12 часа, дишаме един в друг."

Междувременно Чешката република проучва вероятен случай на "Омикрон“, открит в лице, прекарало известно време в Намибия.

"Лаборатория проверява възможна находка на положителен тест от варианта "Омикрон“. Очакваме потвърждение или опровержение на случая“, каза говорителят на Националния институт по обществено здраве Щепанка Чехова в изявление в събота.

От откриването на варианта, описан от висши британски учени като "най-лошия“ от началото на пандемията, страните по света се борят да въведат ограничения за пътуване.

Япония обяви, че ще затегне граничния контрол за южноафриканските държави Мозамбик, Малави и Замбия, като изисква 10-дневна карантина за всички влизащи.

Новите правила ще влязат в сила от полунощ местно време и ще дойдат ден след като затегна граничния контрол за хора, пристигащи от Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Зимбабве, Намибия и Лесото.

Qatar Airways съобщи в събота, че е забранил влизането на пътници от Южна Африка, Зимбабве и Мозамбик. Забрани за пътуване от някои африкански страни бяха въведени от Обединеното кралство, САЩ, Бразилия, Турция, Шри Ланка, Оман и Тайланд, наред с други.

Австралия планира да въведе 14-дневна карантина за граждани, пътуващи от девет от южноафрикански страни.

"Всеки, който не е гражданин на Австралия и който е бил в африкански страни, където вариантът на "Омикрон“ е бил открит и разпространен през последните 14 дни, няма да може да влезе в Австралия“, заяви здравният министър Грег Хънт на брифинг в събота.

Въпреки това индийският премиер Нарендра Моди каза на служителите да преразгледат плановете си за облекчаване на ограниченията за пътуване поради нарастващите опасения относно варианта.

Превод и редакция: Юлиян Марков