Южнокорейските власти обмислят възможността да задължат неваксинираните граждани сами да плащат част от сумата за лечение на коронавирус, съобщи южнокорейската агенция Newsis, позовавайки се на източник в правителството.

Целта е да се повиши нивото на ваксиниране срещу коронавирус, което по последни данни е 79,4% от населението и 91,2% от възрастното население. На фона на увеличаващите се случаи на заболяването и броя на тежко болните, властите заключиха, че това не е достатъчно.

"Това беше обсъдено, правителството ще разгледа законодателния аспект и как ще го приемат гражданите. Когато съберем становища, ще може на следващото парламентарно заседание да редактираме съдържанието на законопроекта, съгласно който правителството плаща за лечение", каза източникът на агенцията.

В момента по силата на закона за превенция на инфекциозните заболявания държавата плаща пълния размер на разходите за лечение в случай на инфекция с коронавирус. Курсът на лечение струва средно около десет милиона вона (приблизително 8300 долара) на човек.

Южна Корея наскоро регистрира 3-4 хиляди пациенти с коронавирус на ден и наскоро актуализира дневния максимум от началото на пандемията.

Превод и редакция: Юлиян Марков