61 души, пристигнали в Нидерландия с полети от Южна Африка в петък, са дали положителен тест за коронавирус. Актуализираната информация беше представена в събота от Здравната служба на община Кенемерланд, която включва град Схипхол, където се намира летището, предава TACC.

"Резултатите са известни", информираха властите. "Според информацията, с която разполагаме, има 61 положителни и 539 отрицателни резултата." "Пътниците с отрицателни тестове са имали възможност да напуснат летището или да продължат пътуването си", казаха от общинската здравна служба. Предвижда се задължителна карантина най-малко седем дни при наличие на симптоми и най-малко пет дни при тяхно отсъствие. На хората също беше предоставена възможност за самоизолация вкъщи, ако живеят сами и могат да се приберат без контакт с други (например в личен автомобил - бел. ТАСС) "... Какъв щам на коронавируса е открит при пътуващите, не се съобщава.

Решението за тестване на пътниците на два полета, пристигащи от Южна Африка, беше взето от нидерландските власти на фона на разпространението на нов щам на коронавирус в региона, който може да бъде по-опасен от досега известните варианти. По същата причина от обяд в петък Нидерландия спря полетите със страните от Южна Африка. Освен това държавите от региона са включени в списъка на страните, пътуването до които е свързано с изключително висок риск. Това освен всичко друго предвижда задължителна самоизолация след посещение в тези страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков