Сигурно е, че Република Северна Македония ще има нов премиер и ново правителство до Нова година, след петъчните срещи на висшите партийни ръководства на СДСМ и "Алтернатива“,обобщава скопският вестник “Денешен“.

СДСМ на 12 декември ще избере нов лидер, който да наследи подалия оставка Зоран Заев, за което процедурата започва още в неделя. Това решение беше взето на петъчното заседание на Централния съвет (ЦС) на партията. "Алтернатива“, от друга страна, упълномощи председателя си Африм Гаши да разговаря със Заев или неговия наследник за евентуално влизане в правителството.

Говорителят на СДСМ Богданка Кузевска каза, че Централният съвет, по нейните думи, е стигнал до извода, че с оставката на Заев в партията е необходимо да започне процесът на вътрешнопартийни избори. Подаването на кандидатури започва от утре и ще продължи една седмица, като право да кандидатстват имат всички членове на СДСМ, които отговарят на критериите, предвидени в устава на партията. Всички членове на СДСМ, които ще се регистрират активно в онлайн механизма, ще имат възможност да гласуват. След избора на нов лидер ще бъдат избрани партийните органи.

Отговаряйки на журналистически въпрос дали името на Димитър Ковачевски се споменава в ЦС като евентуален наследник на Заев, Кузеска каза, че това се работи за намиране на качествен човек, без да уточнява други подробности.

Заев на заседанието на ЦС информира, че парламентарното мнозинство е стабилно, с 61 депутати и очаква да създаде възможности за по-нататъшното му увеличаване, за да запази европейския курс на страната. Кузевска не даде конкретен отговор кой е 61-ият депутат.

"Централният съвет смята, че има място за разговори за присъединяване на "Алтернатива" към управляващото мнозинство, основани на принципи и ценности, като компетентността за това е възложена на Заев, каза Кузевска.

На заседанието ЦС оцени, че държавата и компетентните институции се справят с пълен капацитет с предизвикателствата на енергийната криза и вземат всички решения в тази връзка. Държавният бюджет е ликвиден и има средства за подпомагане на енергетиката. По отношение на пандемията фокусът на властите е да предприемат стъпка за допълнително мотивиране и насърчаване възможно най-много граждани да бъдат ваксинирани. Бюджетът за 2022 г. е насочен към развитие и предвижда повече пари за инвестиции в ключови сектори, каза Кузевска.

На 12 декември опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще избира лидер си на Конгреса в Скопие. Според партийна информация след успеха на местните избори се очаква Християн Мицкоски да запази председателския пост в партията.

В "Алтернатива“ Централното председателство упълномощи лидера Африм Гаши да комуникира с всички политически участници, министър-председателя и евентуалния нов кандидат за министър-председател, за да види каква е тяхната концепция за преодоляване на политическата криза.

Превод и редакция: Юлиян Марков