Започва връщането в Република "Северна Македония на пострадалите при катастрофата с автобус на АМ "Струма" в България. Първите двама хоспитализирани в столичната болница "Пирогов" ще бъдат изписани в събота, още двама в неделя, двама на 30 ноември и един човек на 1 декември. Пострадалите са в добро и стабилно здравословно състояние, информира от скопското електронно издание “Плюс инфо“ .

Пострадалият сръбски гражданин, както съобщи вчера министърът на външните работи Буяр Османи, ще бъде преместен в Сърбия, а македонските граждани - в Скопие, с организация от Министерството на здравеопазването на РСМ. Пострадалите първо ще бъдат настанени в скопски здравни заведения, докато не бъдат изписани за домашно лечение.

За прехвърлянето на тленните останки трябва да бъде изготвен план за действие от сформираната от правителството работна група, ръководена от външния министър Буяр Османи. Правителството на РСМ поема всички разходи по транспортирането и погребването на жертвите.

"Очакванията ни са следващата седмица, веднага след като идентификацията приключи, можем да очакваме вторник или сряда, като това може да се забави до приключване на идентификацията. Министерството на външните работи ще организира транспортирането на тленните останки. Имахме среща с няколко фирми, които ще се занимават с това, като в следващите дни планираме среща със семействата, за да уважим исканията им за предаване на телата,“ каза Османи.

При извършената вчера допълнителна проверка от следователи от Националната следствена служба, в изгорелия автобус на "Беса транс" на АМ "Струма" е открито още едно дете. С това броят на телата, открити в автобуса, нарасна до 45.

Заместник-окръжният прокурор на Окръжна прокуратура Перник Бисер Михайлов и следователят в Националната следствена служба на Република България Младен Петров ще приемат материалите по разследването и за идентифициране на жертвите от главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески.

Приемането на материалите, както съобщи прокуратурата, ще стане в 11 часа (12 часа българско време) в сградата на Прокуратурата на Република Северна Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков