Главният лекар на Англия професор Крис Уити призова съгражданите да се успокоят на фона на съобщенията за мутациите на коронавирус, тъй като новият вариант на Covid-19 “омикрон" е по-малко тревожен от “делта". Опасенията трябва да се съсредоточат върху "непосредствените заплахи“, каза той, цитиран от британският вестник The Daily Telegraph.

Проф. Крис Уити каза, че министрите са били прави да предприемат "предпазни" мерки по границите, за да не допуснат пристигането на новия вариант в Обединеното кралство. Но той предупреди, че всеки опит за налагане на "по-строги ограничения" няма да бъде подкрепен от обществеността и предположи, че ще е по-добре опасенията да бъдат съсредоточени върху по-непосредствените заплахи.

Коментарите му дойдоха на фона на нарастващите опасения по света, които се отразиха и на фондовия пазар, като фондовият пазар загуби милиарди лири. Лондонският индекс FTSE 100 падна с 3,6% - най-големият спад за повече от година - тъй като инвеститорите се опасяваха, че ще последват нови локдауни.

IAG, собственикът на British Airways, пострада най-тежко, тъй като Великобритания и Европа започнаха да налагат ограничения за пътуване до Южна Африка - където новият щам беше идентифициран за първи път. Акциите паднаха с близо 15 процента.

В петък Световната здравна организация (СЗО) определи B.1.1.529 като "вариант, предизвикващ безпокойство“ и го нарече "омикрон", като случаи са докладвани в Израел и Белгия. Учените се опасяват, че поради големия брой мутации на този вирус може да се окаже устойчив на ваксините.

Превод и редакция: Юлиян Марков