В отговор на появата на новия щам на коронавирус "омикрон“, който носи "изключително голям брой“ мутации, гръцкото здравно министерство в петък обяви нова серия от ограничения по отношение на пътуванията от страни в Южна Африка, където новият щам е открит за първи път, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

След препоръките на здравния комитет, който съветва правителството относно коронавируса, тези мерки се прилагат от 6 часа сутринта в събота (времето съвпада с българското) и засягат влизането на пътници от Ботсвана, Намибия, Лесото, Зимбабве, Мозамбик, Есватини, Замбия и Малави. Вариантът е забелязан за първи път в Ботсвана, докато други случаи са открити в Южна Африка. Освен това, откриването му в Белгия вчера накара европейските страни да ограничат пътуването до някои южноафрикански страни.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за аварийно спиране, за да се спре въздушното пътуване от региона и страните от ЕС да действат "много бързо, решително и обединено“.

"Всички въздушни пътувания до тези страни трябва да бъдат преустановени, докато не разберем ясно каква опасност представлява този нов вариант и пътниците, които се връщат от тези региони, трябва да спазват строги правила за карантина“, каза тя.

Съгласно мерките, обявени в Гърция, всички гръцки и чуждестранни граждани, пристигащи от Южна Африка, имат право да влизат в страната само при абсолютна необходимост при условие, че са направили PCR тест 72 часа преди това, независимо от техния ваксинационен статус. Освен това, необходимо условие за влизане е издаването на разрешение от местното гръцко посолство, консулство или консулски органи на други държави, които представляват Гърция, в случай че там няма гръцко дипломатическо представителство.

Освен това при влизане в Гърция пътниците ще бъдат подложени на бърз антигенен тест. След това те ще бъдат ограничени в карантинни хотели за 10 дни и ще бъдат проверени отново след изтичането на този период. Краят на тяхната карантина е възможен само след отрицателен бърз антигенен тест.

Превод и редакция: Юлиян Марков