Жребият за плейофите на Мондиал 2022 осигури потенциален сблъсък между Италия и Португалия в битка за класиране на предстоящото световно първенство в Катар.

Така в единия от финалите в плейофите могат да се изправят актуалният европейски шампион Италия и победителят от Евро 2016 Португалия. Ако “адзурите" не спечелят предстоящите си два мача, те ще пропуснат втори пореден Мондиал. Суперзвездата на “мореплавателите" Кристиано Роналдо е застрашен да не участва на световно първенство за първи път в професионалната си кариера. Преди това обаче италианците ще трябва да отстранят Северна Македония, а португалците да елиминират Турция.

Дванадесетте участника в плейофите в зона "Европа" бяха разпределени в три потока по четири тима. Във всеки поток ще има по два полуфинала в един мач, както и финал отново в един двубой. Домакини на полуфиналите ще бъдат поставените отбори, а тези на финалите бяха определени чрез жребий. Победителите в трите финала се класират за Мондиал 2022, присъединявайки се към десетте тима, завършили на първо място в групите си от световните квалификации в зона “Европа". Полуфиналите ще се изиграят на 24 и 25 март догодина, а финалите - на 28 и 29 март.

Плейофи в зона "Европа":

Поток А

Полуфинал 1: Шотландия - Украйна

Полуфинал 2: Уелс - Австрия

Финал: Победител от Полуфинал 2 - Победител от Полуфинал 1

Поток В

Полуфинал 1: Русия - Полша

Полуфинал 2: Швеция - Чехия

Финал: Победител от Полуфинал 1 - Победител от Полуфинал 2

Поток С

Полуфинал 1: Италия - Северна Македония

Полуфинал 2: Португалия - Турция

Финал: Победител от Полуфинал 2 - Победител от Полуфинал 1

Междуконтинентални плейофи:

Отбор от зона “Азия" - Отбор от зона “Южна Америка"

Отбор от зона “Северна и Централна Америка" - Отбор от зона “Океания"