Оставаме оптимисти за решаване на въпроса с България до края на годината. Мисля, че все още е реалистично да се очаква, че поне може да се подготви почвата за постигане на споразумение, което може да бъде постигнато през януари. Сигналите от потенциалния нов министър-председател на България са обнадеждаващи, той има по-рационален подход, заявявайки, че историята не трябва да бъде основен въпрос в двустранния диалог, а само част от него, каза в интервю за Македонската информационна агенция (МИА) словенският посланик Милан Предан в Република Северна Македония (РСМ).

Той смята, че от друга страна в Скопие трябва да бъдат реалисти, защото времето е малко, само две-три седмици до 14 декември, когато ще се проведе срещата на върха на ЕС и когато трябва да се вземе официално решение за започване на преговори със Северна Македония и Албания.

"И това е тясна времева рамка. Особено ако вземем предвид сегашната ситуация и в двете държави – в Северна Македония и в България. Но се надяваме, че ситуацията в РСМ ще се изясни в следващите дни, за да видим дали правителството ще има ново мнозинство в парламента и това ще бъде много важно. Сега имаме министър-председател в оставка и е важно да имаме силно политическо правителство, за да може да взема трудни политически решения. И накрая, постигането на решение със София ще изисква големи политически стъпки. От друга страна имаме ситуация в България. Хубавото там е, че ще се състави правителство след третите парламентарни избори, там беше преизбран президентът, но е трудно да се очаква той сам, без конституиран парламент, да взема политически решения, каза Предан пред МИА.

Той подчертава, че в ЕС няма консенсус за включването на българските искания в преговорната рамка и това според него не трябва да се случва.

"Имаше и други предложения как да се отговори на техните искания. "Нашето председателство работи върху възможни решения, които да бъдат приемливи за всички страни, включително и за България, но не мога да навлизам в подробности", каза Предан пред МИА.

Той посочва, че сега трябва да бъдат решени два въпроса, първият е двустранният и насърчава правителството на РСМ да постигне споразумение по пътната карта.

"Другият въпрос е как да се отговори на българските искания, като ЕС по някакъв начин следи процеса на изпълнение на двустранното споразумение. "Убеден съм, че ако се намери решение на двустранно ниво, ще бъде по-лесно да се намери решение и на втория въпрос“, каза Предан.

Словенският посланик изтъква, че политическата воля е от съществено значение за решаването на въпроса между Скопие и София.

"Ако не иска да сключи сделка е трудно да убедиш някого да го направи. Първо се нуждаем от решение и за това и двете страни трябва да проявят воля, а не само едната. Посланието, което чуваме сега от София, ни дава надежда, че ще стигнем до решение на тези въпроси, каза Предан пред МИА.

Превод и редакция: Юлиян Марков