Световната здравна организация (СЗО) класифицира в петък варианта B.1.1.529 наречен "омикрон“, открит в Южна Африка, като "вариант, предизвикващ безпокойство“ заявявайки, че той може да се разпространи по-бързо от другите варианти, предава Reuters.

Предварителните доказателства предполагат, че има повишен риск от повторно заразяване и е настъпила "фундаментална промяна в епидемиологията на Covid-19“, се казва в изявление след закрита среща на независими експерти, които прегледаха данните.

Инфекциите в Южна Африка нараснаха рязко през последните седмици, съвпадайки с откриването на варианта, който сега е обозначен като "омикрон“, каза СЗО.

"Този вариант има голям брой мутации, някои от които са тревожни. Предварителните данни предполагат повишен риск от повторно заразяване с този вариант в сравнение с други (варианти, предизвикващи безпокойство), се казва в него.

"Омикрон“ е петият вариант, който носи такова обозначение.

"Този вариант е открит заради по-бързи темпове от предишните скокове в инфекцията, което предполага, че този вариант може да има предимство при разпространението си", каза СЗО.

Текущите PCR тестове продължават да откриват успешно варианта, се казва в него.

По-рано СЗО предупреди страните да не налагат прибързано ограничения за пътуване, свързани с варианта на Covid-19, заявявайки, че трябва да предприемат "базиран на риска и научен подход“.

Страните по света реагираха с тревога на новия вариант, открит в Южна Африка, като ЕС и Великобритания са сред тези, които затегнаха граничния контрол, докато учените се опитваха да разберат дали мутацията е устойчива на ваксината

"В този момент се предупреждава срещу прилагането на всякакви мерки за ограничаване на пътуванията“, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер на брифинг на ООН в Женева. "СЗО препоръчва на страните да продължат да прилагат основан на риска и научен подход, когато прилагат мерки за ограничаване на пътуване.

Ще отнеме няколко седмици, за да се определи преносимостта на варианта и ефективността на ваксините и терапевтичните средства срещу него, каза той, като отбеляза, че досега са докладвани 100 последователности от варианта.

Хората трябва да продължат да носят маски, когато е възможно, да избягват големи събирания, да проветряват помещенията и да поддържат хигиена на ръцете, добави Линдмайер.

Майк Райън, директорът по извънредни ситуации на СЗО, похвали южноафриканските обществени здравни институции, че са уловили новия вариант.

Но той предупреди, че макар някои страни да имат системи за това, ситуацията на други места често е неясна.

"Така че наистина е важно тук да няма дразнещи реакции. Особено по отношение на Южна Африка", каза той. "Тъй като в миналото сме виждали, че в момента, в който има някакво споменаване на някакъв вид вариация, тогава всички затварят границите и ограничават пътуването.

Превод и редакция: Юлиян Марков