Петият пакет от санкции на ЕС срещу Беларус във връзка с миграционната криза ще бъде одобрен на 1 декември. Това съобщи литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис в петък в ефира на Литовското националното радио (LRT).

"Според информацията, която имам, санкциите ще бъдат одобрени на 1 декември", каза той. Според Ландсбергис всички предварително договорени лица (физически и юридически), включени в санкционния списък, ще останат в него. "Всичко, което е договорено, остава в сила“, каза министърът.

Опасенията, че националната беларуска авиокомпания "Белавиа“ ще бъде заличена от списъка, според него, не се потвърдиха. "Белавиа“ също остана сред субектите, обект на санкции“, каза Ландсбергис.

Миналата седмица в медиите се появиха съобщения, че беларуският авиопревозвач може да бъде премахнат от списъка със санкции. Литовският президент Гитанас Науседа, коментирайки тази информация, каза, че това би било грешно решение, тъй като "Белавиа“, която превозва потенциални нелегални мигранти от азиатски и африкански страни, според него е един от виновниците за миграционна криза.

Както каза миналата седмица премиерът на Беларус Роман Головченко, Минск е спокоен относно намерението на ЕС да въведе нови пакети от санкции. Беларуската икономика, каза той, се справя успешно с този натиск.

Превод и редакция: Юлиян Марков