Тълпи британски граждани наводниха терминалите на международното летище Йоханесбург в петък в опит да напуснат Република Южна Африка възможно най-бързо, след като Лондон спря полетите до Южна Африка в петък поради появата на нов щам на коронавируса B.1.1.529, съобщава местният новинарски портал News-24.

Според него британците сега се опитват да излетят от Южна Африка с какъвто и да е полет, така че по-късно с прекачвания да се приберат у дома. Порталът описва текущата ситуация на летището в Йоханесбург като "паническа“.

Повечето от тези, които се опитват спешно да напуснат територията на Южна Африка, са туристи, дошли от Обединеното кралство в Южна Африка на почивка. Въпреки това, при пристигането си в Обединеното кралство, те ще трябва да преминат под карантина заради коронавируса. Преди настоящата пандемия повече от 400 000 туристи от Обединеното кралство посещаваха Южна Африка всяка година.



През октомври Лондон вдигна ограниченията за пътуване до Южна Африка, но ги въведе отново внезапно на 25 ноември. С решение на британското правителство полетите до Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото и Есватини (Свазиленд) също бяха спрени.

Превод и редакция: Юлиян Марков