Разследването повдигна обвинения срещу петима души по наказателното дело за инцидента в мина "Листвяжная“ в Кузбас: директорът на мината Сергей Махраков, неговият първи заместник Андрей Молостов, ръководителят на обекта Сергей Герасименко, както и главните държавни инспектори на териториалният отдел на Беловски район на Сибирския отдел на Ростехнадзор Сергей Винокуров и Вячеслав Семикин. Това съобщи пред ТАСС официалният представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко.

"Махраков, Молостов и Герасименко са обвинени в извършване на престъпление по алинея 3 на чл. 217 от Наказателния кодекс на Руската федерация (" Нарушение на изискванията за индустриална безопасност в опасни производствени съоръжения, довело до смъртта на две или повече лица поради непредпазливост ), а Винокуров и Семикин – по алинея 3 на чл. 293 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Небрежност, довела до смъртта на две или повече лица")", каза Петренко.

Тя отбеляза, че следствието ще поиска арест на всички обвиняеми.

Според разследването в резултат на нарушения на изискванията за индустриална безопасност на производствените съоръжения, извършени от директора на рудника Махраков и неговите подчинени, е възникнало газодинамично явление и последвалото задимяване на вентилационния комин на обекта, което доведе до смъртта на работниците, намиращи се в мината.

Инспекторите Винокуров и Семикин, без реално да проверяват въпросния обект, са съставили актове за проверката им. Ходът на разследването на наказателното дело е под личния контрол на началника на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин.

Превод и редакция: Юлиян Марков