Водещи вирусолози в Германия смятат, че най-добрият начин за преодоляване на кризата с коронавируса в страната може да бъде само строга карантина за всички групи от населението, цитира думите им германският портал Focus online.

"Трябва да се настроим, че четвъртата вълна вече не може да бъде овладяна, без да се прибегне до пълно блокиране“, пише известният немски епидемиолог Александър Кекуле от университета "Мартин Лутер“ в Хале-Витенберг в своя статия във Focus online. Според него в сегашната ситуация почти не остават варианти за предпазване на възрастните хора и гражданите с отслабена имунна система от инфекциятa.

"От вирусологична гледна точка, твърдото блокиране за всички сега е най-доброто решение“, каза в интервю Фридеман Вебер от университета "Юстус Либих“ в Гисен. Той посочи, че сегашната вълна със сигурност е "пандемия на неваксинираните“, но според него сега само карантината ще помогне за намаляване на броя на новите инфекции с коронавирус. "Най-ефективният вариант би бил блокиране за цяла Германия“, каза експертът. Според него регионалните решения вече няма да са достатъчни за преодоляване на четвъртата вълна.

"В настоящата ситуация не можем без всеобщ локдаун“, прогнозира вирусологът Мартин Щюрмер от IMD Labor Frankfurt. "Това (блокирането) трябва да бъде повсеместно. Това е единствената мярка, която ще помогне за последователно, бързо намаляване на броя (на новите инфекции)“, каза той в интервю за Focus Online. Според него карантината е доказана мярка, а за други начини може да се говори по-късно. "Основната ни цел трябва да бъде много бързо и радикално намаляване на броя на заразените. Това е възможно само с блокиране", смята специалистът.

Броят на потвърдените нови случаи на заразяване с коронавирус в Германия за последното денонощие е 76 414, което е поредният максимум за цялата пандемия. Предишният антирекорд бе регистриран на 25 ноември, когато бяха открити 75 961 случая.

Превод и редакция: Юлиян Марков