Германската компания BioNTech, която разработи ваксина срещу коронавируса, съвместно с американската Pfizer, очаква първите резултати от изследване на новия щам през следващите седмици. Това съобщи AFP, позовавайки се на представител на компанията.

Според него компанията е започнала проучване на новия щам на коронавируса B.1.1.529, който "очевидно се различава от вече известните варианти, тъй като има допълнителни мутации в шиповия протеин“. Pfizer и BioNTech очакват първите резултати от изследванията "в рамките на две седмици", за да покажат дали тяхната ваксина е ефективна срещу новия щам.

Щамът B.1.1.529 е въведен за първи път в базите данни на 11 ноември. Първият случай на заразяване с новия щам е регистриран в Ботсвана, последван от няколко случая в Южна Африка. Няколко дни по-късно в Хонконг беше открит един случай на инфекция при мъж, пристигнал от Южна Африка.

По последни данни в Южна Африка новият вариант на SARS-CoV-2 с обозначение B.1.1.529 е открит при 77 души, в Ботсвана - при четирима. В петък за откриването на първия случай на заразяване с нов щам съобщиха от пресслужбата на израелското министерство на здравеопазването. Това е гражданин, който се е върнал от Малави. Израелски експерти изследват пробите от още двама души, които също са се завърнали от чужбина.

Превод и редакция: Юлиян Марков