Министърът на финансите на Гърция Христос Стайкурас повтори в петък, че правителството няма да наложи нов локдаун и че паричните резерви на страната са сигурни и достатъчни за посрещане на всякакви възможни кризи, цитира думите му гръцката национална информационна агенция ANA-MPA.

"Ще подкрепяме обществото толкова дълго, колкото е необходимо и през 2022 г., както на фронта на пандемията, така и във връзка с енергийната криза“, каза министърът пред радио SKAI.

Стайкурас отбеляза, че правителството ще изплати 43,3 милиарда евро за социални помощи от 2020 до 2022 г. и подчерта, че парите, заети от страната, са получени при много изгодни условия.

Той добави, че първичният дефицит на държавния бюджет ще достигне 7% от БВП, или 13 милиарда евро, тази година, докато публичният дълг на страната ще достигне 200% от БВП или 350 милиарда евро.

Стаикурас каза, че очаква Европа да започне фискална корекция през 2022 г., без мерки за строги икономии, а чрез икономически растеж и че фискалните правила ще влязат в сила от 2023 г.

Превод и редакция: Юлиян Марков