Франция призовава Обединеното кралство "сериозно да сътрудничи" за разрешаване на кризата с мигрантите, пресичащи Ламанша. Това заяви в петък френският лидер Еманюел Макрон по време на пресконференция с италианския премиер Марио Драги в Рим, цитиран от TACC.

"Мигрантите не искат да останат във Франция. Те искат да стигнат до Обединеното кралство на всяка цена", каза Макрон, чиято реч беше излъчена от Елисейския дворец. "Истинският отговор трябва да бъде сериозното сътрудничество, за да се неутрализират мрежите от трафик на нелегални мигранти“, каза френският лидер.

Коментирайки публично писмо на британския премиер Борис Джонсън, критикуващо действията на Париж, Макрон отбеляза, че е "изненадан от лекомислието на подхода на Лондон". "В отношенията между лидерите на държави не е обичайно да се общува чрез публикации в“Туитър“ или открити писма“, каза френският президент.

Той отбеляза, че в Париж "се застъпват за ефективно решение на проблема с миграцията". "Трябва да си сътрудничим със страните на произход на мигрантите, да защитаваме границите си, да предотвратяваме нелегалния трафик на мигранти и да помагаме на тези, които са влезли във Франция легално“, каза Макрон. "Необходимо е да се действа в духа на хуманизма и в съответствие със съществуващите правила“, каза той.

По-рано премиерът на Великобритания изпрати писмо до президента на Франция, в което представи план от пет точки за решаване на проблема с нелегалните мигранти. Той публикува своя текст на страницата си в "Туитър“. Джонсън поиска връщането във Франция на всички мигранти, които са влезли в Обединеното кралство нелегално. След това писмо френската страна, считайки подхода на Лондон за несериозен, реши да отмени срещата с британския вътрешен министър Прити Пател, която трябваше да се проведе в Кале в неделя. Междувременно, както каза Макрон, Париж ще продължи да обсъжда ситуацията с европейските партньори.

Превод и редакция: Юлиян Марков