Властите по света реагираха с тревога в петък на нов вариант на коронавирус, открит в Южна Африка, като ЕС, Великобритания и Индия са сред тези, които обявиха по-строг граничен контрол, докато учените се опитваха да определят дали мутацията е устойчива на ваксините, предава Reuters.

Великобритания забрани полетите от Южна Африка и съседните страни и помоли британските пътници, връщащи се оттам, да се поставят под карантина, докато ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС също има за цел да спре въздушните пътувания от региона.

Учените все още изучават варианта, идентифициран тази седмица, но новините удариха тежко световните борси и цените на петрола на фона на опасенията за нови забрани за пътуване на вече разклатените икономики в Южна Африка.

Вариантът има шипов протеин, който е драстично различен от този в оригиналния коронавирус, на който са базирани ваксините срещу COVID-19, каза Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, като поражда опасения за това как ще се справят настоящите ваксини, успешни срещу по-познатия вариант "Делта".

"Както учените описаха, (това е) "най-значимият вариант“, който са срещали досега“, каза британският министър на транспорта Грант Шапс пред Sky News.

Световната здравна организация (СЗО) ще проведе среща в Женева в 13:00 часа българско време. Експертите ще обсъдят рисковете, които представлява, каза говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер.

Близо 100 последователности на варианта са докладвани и ранният анализ показва, че има "голям брой мутации", изискващи допълнително проучване, каза Линдмайер.

Епидемиологът от Хонконг Бен Куалин каза, че може да е твърде късно за затягане на ограниченията за пътуване.

"Мисля, че трябва да признаем, че най-вероятно този вирус вече е на други места. И така, ако затворим вратата сега, вероятно ще бъде твърде късно“, каза ученият.

Южна Африка ще говори с британските власти, за да се опита да ги накара да преразгледат забраната за полети, съобщи външното министерство в Претория.

"Нашата непосредствена загриженост е щетите, които това решение ще причини както на туристическата индустрия, така и на бизнеса на двете страни“, каза в изявление външният министър Наледи Пандор.

Вариантът, наречен B.1.1.529, също е открит в Ботсвана и Хонконг, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. Израел заяви, че забранява на своите граждани да пътуват до Южна Африка, след като един случай на новия щам беше открит при пътник, завръщащ се от Малави.

"В момента сме на ръба на извънредно положение“, каза премиерът Нафтали Бенет, според изявление от неговия офис.

"Нашият основен принцип е да действаме бързо, силно и сега."

Новата вълна и откриването на новия вариант идват точно когато Европа и Съединените щати навлизат в зимата, когато повече хора се събират на закрито в навечерието на Коледа, осигурявайки място за размножаване на инфекция.

Италия наложи забрана за влизане на хора, които са посетили южноафрикански държави през последните 14 дни, а Германия ще обяви Южна Африка за зона с вариант на вируса, каза източник от здравното министерство.

Индия издаде съвет към всички щати да тестват и проверяват международни пътници от Южна Африка и други "изложени на риск“ страни, след като облекчи някои от ограниченията си за пътуване по-рано този месец.

Министерството на здравеопазването на Сингапур заяви, че също ще ограничи пристиганията от региона, а Япония затегна граничния контрол за посетители от Южна Африка и пет други африкански държави.

Превод и редакция: Юлиян Марков