Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че разполага с информация, че Ринат Ахметов заедно с руснаци подготвят преврат на 1-2 декември, цитира думите му украинското издание “Главред“

Президентът направи такова изявление в петък, 26 ноември, по време на разговор с журналисти в рамките на пресмаратон, излъчван онлайн.

"Получих информация, че ще има държавен преврат в нашата страна на 1 декември. Имаме не само разузнавателна информация, но дори и аудиоинформация, където представители на Украйна, да кажем, с представители на Русия обсъждат участието на Ринат Ахметов в преврата в Украйна. Ще бъдат привлечени един милиард долара и така нататък“, каза държавният глава.

"Аз не съм Бурба (Василий Бурба е бивш началник на Главното разузнавателно управление на Украйна-бел.ред.), но мога да кажа, че имаме не само агентска информация, но и звукова информация“, добави Зеленски и отбеляза, че на записите се твърди, че представители на Руската федерация и Украйна обсъждат възможното участие на Ахметов в подготовката на държавен преврат.

В същото време Зеленски отбеляза, че това може да е опит да бъде злепоставен крупния бизнесмен Ринат Ахметов.

"Мисля, че това е опит за злепоставяне на бизнесмена Ринат Ахметов, той е въвлечен във война срещу държавата Украйна. Мисля, че ако той я е започнал, това ще бъде негова голяма грешка – не можеш да воюваш срещу народа си, срещу президента, който е избран от народа на Украйна“, подчерта Зеленски.

Превод и редакция: Юлиян Марков