Сигналът за задимяване в мина "Листвяжная“ в Беловския район в Кузбас е получен в четвъртък сутринта местно време, минни спасители и лекари са пристигнали на мястото на инцидента. По данни на Министерството на извънредните ситуации към момента на инцидента в мината е имало 287 миньори. От мината са евакуирани 239 души, над 50 са ранени. 46 миньори не са успели да излязат и са загинали, а по-късно при търсенето им са загинали и пет минни спасители. По последни данни в болници има 50 души, други 13 пострадали са на амбулаторно лечение, един спасител е изваден в сутрешните часове в петък в много тежко състояние. Той се смяташе за загинал. Тези данни съобщи Виталий Херасков, заместник-министър на здравеопазването на Кемеровска област, цитиран от TACC.

"В 10 часа сутринта (05:00 часа българско време време) днес сме регистрирали 63 ранени, потърсили медицинска помощ след спешен случай, 13 са изпратени за амбулаторно лечение у дома, останалите пациенти са хоспитализирани в четири болници в Кузбас“, каза Херасков.

По думите му пострадалите 11 миноспасители, които са настанени в болница, са с леки и средно-тежки наранявания. (към момента на изказването му изваденият оцелял спасител не е бил открит все още-бел.ред.)

"Динамиката при всички минни спасители за тази сутрин е положителна, всички са в съзнание, в контакт. Нямаме опасения за живота им", каза Херасков.

В същото време от Центъра за здравеопазване на миньорите съобщиха, че четирима пострадали, включително един спасител, са в реанимация. В състоянието на спасителя се наблюдава положителна тенденция. Състоянието само на един пострадал в интензивното отделение се оценява като тежко.

Директорът на мината и неговият първи заместник са арестувани. По случая е започнало криминално разследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков