Ситуацията с коронавируса в Германия сега е по-сериозна от когато и да било от началото на пандемията – необходимо е да се ограничат социалните контакти. Това изявление направи на пресконференция в Берлин изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на ФРГ Йенс Шпан, предава TACC.

"Ситуацията е драматично сериозна, толкова сериозна, колкото не е била от началото на пандемията“, каза Шпан, припомняйки, че в Германия над 100 хиляди души са починали от последиците от инфекцията. По думите му за първи път от началото на епидемията властите е трябвало да преместят над 100 пациенти от един регион в друг, за да ги настанят в интензивни отделения.

"Всеки, който мисли, че тази вълна засяга само Бавария и Саксония, се лъже“, каза Шпан. "Трябва да се намали броят на контактите“, препоръча министърът.

Броят на пациентите с коронавирус в интензивните отделения в германските клиники надхвърли 4000 и продължава да нараства, каза директорът на института "Роберт Кох" Лотар Вилер.

"В момента повече от 4000 пациенти с коронавирус се лекуват в интензивно отделения. Броят им се увеличава драстично и във всички федерални провинции. Само за седем дни около 2000 пациенти бяха приети в интензивни отделения за първи път“, каза Вилер. Повечето от тях са хора на възраст между 50 и 79 години, но вср че по-често се приемат представители и на други възрастови групи, допълни директорът на института.

Превод и редакция: Тереза Герова