Обединеното кралство временно преустанови авиосъобщенията с Южна Африка, Ботсвана и четири други африкански държави на фона на откриването на нов щам на коронавирус B.1.1.529 в региона, който може да е по-инфекциозен от досега известните варианти. Това съобщи здравният министър на страната Саджид Джавид, предава TACC.

"Агенцията за здравна безопасност на Обединеното кралство разследва нов вариант [на коронавируса]. Трябва да се изчакат повече данни, но като предпазна мярка шест африкански държави ще бъдат добавени към червения списък на коронавируса от полунощ, полетите ще бъдат отменени, а завръщащите се британци ще трябва да спазват карантината“, написа Джавид в социалната мрежа "Туитър“.

Списъкът на страните, с които Великобритания ще спре полетите, включва Южна Африка, Намибия, Лесото, Есватини, Зимбабве и Ботсвана, каза министърът. "Ще изискваме всички, които пристигат от тези страни от 04:00 [07:00 българско време] в неделя, да се поставят под карантина в хотели“, добави той.

Съответните държави бяха извадени от червения списък в края на октомври тази година. В същото време британското министерство на транспорта уточни, че списъкът, който се актуализира на всеки три седмици, може в бъдеще да бъде попълван от държави, в които разпространението на коронавирус ще бъде особено широко разпространено. Цената на десетдневен престой в специални хотели при пристигане от страни от червения списък е приблизително 2285 паунда.

Превод и редакция: Тереза Герова