Насрочените за тази вечер едновременни заседания на висшите партийни органи на СДСМ и "Алтеранитива“ се тълкуват като сигнал, че премиерът Зоран Заев ще се оттегли от поста председател на партията, след като е осигурил парламентарно мнозинство, коментират в редакцията на електронното издание на скопския вестник "Слободен печат“.

"Заев официално ще подаде оставка, което означава, че смята, че е осигурил мнозинство от поне 61 депутати. Надеждата е, че парламентарното мнозинство ще нарасне още повече с четиримата депутати от "Алтернатива“, заяви високопоставен служител в кабинета на премиера пред "Слободен печат“.

Очакванията на СДСМ са повечето от членовете на Изпълнителния и Централния съвет на партията отново да се опитат да отложат оставката на лидера, тъй като все още няма мнозинство. Именно събирането му беше аргументът на Заев да остане на лидерския пост в партията. Така че контрааргументът му би бил събирането на необходимото мнозинство. Очаква се този път Централният съвет на СДСМ да приеме оставката му.

Ако това се реализира, започва процедурата по избор на нов председател на СДСМ. Според устава на партията след оставката започва да тече срок от 15 дни за обявяване на вътрешнопартийни избори за нов лидер. Той ще бъде избран на преки избори, с тайно гласуване на всички регистрирани членове. Очаква се на заседанието да бъде определена дата за гласуването.

Според Зеав новият партиен лидер ще трябва да бъде номиниран за министър-председател на правителството. Най-сериозният кандидат за поста в СДСМ е Димитър Ковачевски, заместник-министър на финансите и член на Изпълнителния съвет на партията. Заев издигна Ковачевски на срещата с Гаши.

Засега няма информация дали освен Ковачевски ще има и други кандидати за лидер на СДСМ, но е сигурно, че никой от сегашното партийно ръководство няма да се кандидатира за поста. След оставката на Заев ще се оттегли и цялото партийно ръководство.

Заседанието на централния ръководен орган на "Алтернатива“, от своя страна, ще започне един час преди заседанието на Изпълнителния съвет на СДСМ. От партията казват, че решението няма да влезе незабавно в сила, но ще бъде насока за Централното събрание, което ще трябва да реши дали "Алтернатива“ ще стане част от правителството. На срещата Гаши ще докладва за разговора със Заев, аргументите "за“ и "против“ влизането в правителството. По неофициална информация превес ще имат подкрепящите влизането в управлението. Съвпадението на заседанието на двете партии според "Алтернатива“ е знак, че "нещата са поставени на правилното място“.

От партията информират още, че влизането в правителството ще бъде обусловено от програмните ангажименти на "Алтернатива“, т.е. от приоритетите на партията, които Гаши представи на Заев на срещата миналата седмица.

"Ако се реши да се даде насока да бъдем част от правителството, приоритет ще бъдат целите на програмата ни“, казва депутатът Скендер Реджепи.



На срещата със Заев Африм Гаши е изложил седем до осем искания като условие за влизане в правителството, включително придържане към евроинтеграционния процес, справедливост, т.е. повторни процеси за, според тях, няколко политически монтирани случаи, за които трябва да има и чуждестранна експертиза. Сред исканията са развитието на район Липково, за осигуряване на пари и помощ за трето дете, промени в съдебната процедура, свързани със съдебните изпълнители, регулиране на сферата с казината.

Превод и редакция: Тереза Герова