Проучване на Pulse за телевизия SKAI показва, че 56% от гражданите на Гърция биха подкрепили още по-голямо затягане на ограничителните мерки за неваксинираните, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.

Две трети от гласоподавателите биха подкрепили задължителната ваксинация срещу COVID-19 за професионалните категории, които имат контакт с големи групи хора, но 20% биха били против, според резултатите от проучване на общественото мнение.

В анкетата е зададен въпрос към тези, които са били ваксинирани през последните два месеца, какво е довело до промяната на мнението им. Около 38% отговарят, че са се ваксирали въз основа на информация от лекари/учени, 24% поради влошаване на ситуацията с пандемията и 19% поради загриженост за собственото си здраве и това на семейството си.

Само 6% казват, че са си поставили ваксината, защото е задължителна за работа и 6% поради ограниченията на правителството за неваксинираните.

Сред неваксинираните 48% отговарят, че биха отказали да им бъде поставен препарат срещу коронавирус, а една четвърт твърдят, че ще им трябва "повече информация“, за да променят решението си.

Анкетата също така установи, че управляващата "Нова демокрация“ се радва на преднина от 10§ пред основната опозиция СИРИЗА, като 33% от респондентите казват, че биха гласували за партията на премиера Кириакос Мицотакис в сравнение с 23% за тази на Алексис Ципрас.

Според същото проучване центристкото "Движение за промяна“ ще събере 9,5%, Комунистическата партия - 5,5%, "Гръцко решение“- 4%, MeRA25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис и "Гърците за отечеството“ на депутат Илиас Касидиарис събират подкрепата на 3% от анкетираните.

Превод и редакция: Тереза Герова