Ваксината срещу COVID-19 е спасила 469 186 живота на хора на 60 и повече години в 33 страни от Европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) от началото на кампанията за ваксинация. Това се доказва от резултатите от ново проучване на Регионалния офис на СЗО за Европа и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), съобщиха организациите в прессъобщения, цитирани от ТАСС.

В оценката не са взети предвид спасените животи от ваксинацията във възрастовата група под 60 години и животите, чийто живот е запазен поради косвеното въздействие на ваксинацията поради намалено предаване на коронавирус. Изследването е проведено в 23 страни от Европейския съюз, както и в Исландия, Норвегия, Великобритания (Англия и Шотландия), Швейцария, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Украйна и Израел.

"COVID-19 доведе до огромен брой смъртни случаи в нашия регион, но сега можем категорично да кажем, че без ваксината като инструмент за овладяване на тази пандемия, много повече хора биха загинали“, заяви директорът на европейския клон на СЗО Ханс Клуге. В някои страни броят на смъртните случаи би бил два пъти по-висок от днешния, ако нямаше ваксини. Ето защо е изключително важно всички държави-членки в Европейския регион да постигнат висок обхват на хората в риск възможно най-скоро“.

От декември 2019 г. страните в Европейския регион на СЗО са съобщили за повече от 1,5 милиона потвърдени смъртни случаи на коронавирус, от които 90,2% са при хора на възраст 60 и повече години. Бързото разработване и внедряване на ваксини срещу коронавируса осигури така необходимата защита от сериозни заболявания и смърт за милиони от най-уязвимите, но скоростта и мащабът на внедряване на тези ваксини са неравномерни в Европейския регион на СЗО.

В момента в тези 33 държави от 20% до 100% от хората на 60 и повече години са напълно ваксинирани срещу коронавирус. "Според проучването най-големият брой спасени животи е бил в страни, където ваксинацията срещу COVID-19 е била въведена рано и обхватът на целевите групи също е бил висок. Други страни са имали ограничен ефект от ваксината, тъй като въвеждането й е било по-бавно или се е прилагало паралелно с настоящата ефективна употреба на нефармацевтични интервенции за намаляване на предаването“, се казва в доклада.

Директорът на ECDC Андреа Амон посочва, че въздействието на ниските нива на ваксиниране в някои страни сега се отразява в претоварените здравни системи и високите нива на смъртност. "Все още има твърде много хора, изложени на риск от тежка инфекция с COVID-19, които трябва да защитим възможно най-скоро. Дори в страни, които са постигнали добър общ ваксинационен обхват, все още има подгрупи и възрастови групи, които остават под желателното. Ваксинацията в по-възрастните възрастови групи трябва да остане спешен приоритет за спасяването на повече животи през следващите седмици и месеци“, подчертава тя.

Превод и редакция: Тереза Герова