Бъдещият канцлер на Германия Олаф Шолц отхвърли възможността за въвеждане на нов локдаун в страната, въпреки рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация, свързана с разпространението на COVID-19. На свой ред все още изпълняващата длъжността канцлер на ФРГ Ангела Меркел се застъпва за обща карантина, отбелязва изданието BILD.

Според Меркел Шолц не смята за целесъобразно въвеждането на обща изолация на гражданите на страната. Въпреки това провеждането на масови събития, включително спортни събития и концерти, трябва да бъде рязко ограничено. В същото време се уточнява, че тази мярка ще засегне не само неваксинираните, но и ваксинираните граждани.

Изпълняващата длъжността ръководител на отдела на федералния канцлер Хелге Браун смята, че новата управляваща коалиция, състояща се от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), "Зелени“ и Свободната демократическа партия (СвДП), трябва да приеме закон за защита от инфекции. В противен случай трябва да се проведе конференция на министър-председателите - неофициален орган, който се свиква за координиране на определени решения на федерално и регионално ниво. На тази среща от своя страна трябва да се вземе решение за прилагането на т.нар. механизъм за аварийно спиране: ако в определена провинция разпространението на коронавирус надхвърли сто души в рамките на три дни, тогава всички отстъпки се отменят и влизат в сила строги правила за локдаун.

Освен това, според вестника, лидерът на свободните демократи Кристиан Линднер, който в бъдещия кабинет трябва да заеме поста на финансов министър, отхвърля плановете на Браун за възможен локдаун. Според него "много мерки все още не са изчерпани, включително ограниченията на контактите и социалното дистанциране“. Редица федерални провинции, включително Долна Саксония, Хамбург и Бремен, също не виждат необходимост от "аварийно спиране“, тъй като епидемиологичната ситуация в тях не е толкова трудна, колкото в други германски региони, включително Бавария, Саксония и Тюрингия.

През последните седмици заболеваемостта от коронавирус в Германия бързо нараства. Според Института по вирусология "Роберт Кох“ броят на потвърдените нови случаи на коронавирусна инфекция в Германия се е увеличил до 75 961 през последните 24 часа, което е нов максимум от началото на пандемията. Общият брой на заразените с COVID-19 в Германия за последната година и половина е 5 573 756, 4 744 400 души са излекувани. От последствията от заболяването, причинено от коронавирус, за 24 часа в страната са починали 351 пациенти. Общият брой на смъртните случаи за цялата епидемия в Германия е 100 119.

Седемдневното разпространение на коронавирус в Германия (броят на заразените през седмицата на 100 хиляди души) вече достигна нов рекорд от 419,7. Броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус на 100 000 души за седем дни - важен показател за възможни ограничения в обществения живот - е 5,74.

На 18 ноември Меркел проведе среща с ръководителите на федералните провинции, след което беше приет нов пакет от мерки за ограничаване на разпространението на инфекцията. Ако по-рано основният критерий за избор на ограничителни мерки от страна на властите беше седемдневната заболеваемост, сега индексът на хоспитализацията е решаващ фактор. В тази връзка страната въвежда три различни нива на заетост на клиниките (3, 6 и 9), в съответствие с които ще бъдат одобрени определени ограничения.

Превод и редакция: Тереза Герова