В коалиционно управление партиите трябва да изпратят политически отговорни лица. Това каза в интервю за предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Даниел Смилов, доцент по теория на политиката в катедра "Политология“ на Софийския университет "Св. Кл. Охридски“. Според доц. Смилов този тип коалиция, която се сглобява в момента, не би действала много ефективно, ако разчита на експерти, които са слабо ангажирани със съответната политическа партия.

"Има голяма промяна спрямо хода за съставяне на правителство от предходния парламент, където идеята беше за правителство на малцинството, стъпило на плаващи мнозинства, докато тук целта е коалиция, която да стъпи на ясна програма и подписано споразумение, което да засяга както съдържателните елементи на управлението, така и персоналните аспекти на министерствата. Това е първата голяма промяна и тя е за добро. Именно заради нея всички са по-оптимистично настроени по отношение на възможността да се състави правителство. Вторият нов елемент е прозрачността на преговорния процес. Той се случва онлайн, пред очите на всички. Това има и добри, и лоши страни. Добрата страна е, че дава възможност партиите сравнително бързо да очертаят нещата, по които има съгласие. Виждаме, че вече започват да се очертават зоните на препокриване на политиките, но това е първата и лесна задача. По-интересно е, че ще останат разминавания, които засягат някои важни аспекти като ядрената енергетика и статута на болниците“, коментира политологът.

Доц. Смилов подчерта, че важно ще бъде как точно по тези разминавания ще бъде постигнато съгласие.

"Струва ми се, че този принцип на договаряне пред камерите точно по тези трудни въпроси едва ли ще бъде най-подходящият метод. Тези открити преговори трябва да бъдат допълнени от срещи на лидерите и други представители на партиите, където да има изчистване на спорните въпроси. Малцина са тези, които ще изгледат и 18-те групи в тяхната пълнота, но по-важно е посланието, което се праща към гражданите, че ще има максимална публичност при формулирането на политиките и добронамереност от страна на четирите партии, които плануват да управляват заедно“, каза още той.

Припокриването на политики между четирите партии е доста голямо и дава широка база, върху която едно бъдещо управление да стъпва, обясни доц. Даниел Смилов. Според него неслучайно вече се говори за пълен мандат или разгръщане на управлението през следващите няколко години.

"Но за да разберем как ще функционира това управление, трябва да видим и хората, които ще поемат отговорност за различните ресори. Тези разговори още не са водени, затова сме и далеч от края на формиране на правителство“, подчерта политологът.

Цоня СЪБЧЕВА