Папа Франциск ще организира прехвърлянето на мигранти в Италия от Кипър, където ще проведе тридневно посещение следващата седмица, съобщи в четвъртък представител на кипърското правителство, цитирано от Associated Press.

Говорителят на правителството Мариос Пелеканос каза пред агенцията, че Ватикана сега се договаря с кипърските власти. Все още няма подробности за това колко мигранти ще напуснат острова или как точно ще бъде организирано пътуването им, тъй като папата ще отпътува за Гърция веднага след посещението си в Кипър.

Говорителят на Ватикана не отговори веднага, когато беше помолен да потвърди, че папата наистина ще върне мигрантите в Италия или по друг начин организира пътуването им извън Кипър.

Самолетът, който превозва папата и делегацията на Ватикана от Рим до Никозия на 2 декември, няма да пътува до Гърция на втория етап от пътуването, според пресцентъра на ITA. Това може да предполага, че всяко прехвърляне на мигранти от Кипър в Рим всъщност може да се случи без папата на борда, тъй като той трябва да пътува до гръцката столица Атина на 4 декември на борда на друг самолет.

Превод и редакция: Юлиян Марков