Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова Европейския съюз да плати за репатрирането на близо 2000 мигранти без документи, които са блокирани на границата с Полша повече от три седмици, предава агенция EFE.

"Ако искате да си тръгнете, моля! Ще съберем (мигрантите) на летището. Но виждам, че не изпратиха самолет днес“, каза Лукашенко на среща в Двореца на независимостта.

Последният полет беше отменен заради проблем с разходите по операцията по репатриране, обясни лидерът на Минск. "Колко струва такъв полет? Никой не трябва да плаща за него. Европейският съюз трябва да плати тогава!“, цитира агенцията думите на Лукашенко.

Беларуският президент се оплака, че ЕС е отпуснал "милиони“ евро за спешна хуманитарна помощ за мигранти в страната, но "тук не са дошли пари“.

А ЕС наистина е отпуснал 700 000 евро хуманитарна помощ за мигрантите в Беларус, но ще разпредели тези средства на организации като Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, наред с други , а не директоно към властите в Минск. Брюксел не признава Лукашенко за легитимно избран на изборите през 2020 г., припомня медията.

Европейската комисия също ще предостави до 3,5 милиона евро за улесняване на доброволното връщане на мигранти от Беларус в страните им на произход.

Според белоруския държавен секретар Александър Волфович, около 200 мигранти са чакали на летището в Минск в четвъртък, за да се върнат у дома в Ирак. Полетът обаче бе отменен, каза пред EFE източник от иракското посолство в Москва.

"Днес няма да има репатрационни полети. Може би утре или вдругиден“, каза дипломатът, добавяйки, че "много хора“ са се регистрирали при властите, за да бъдат репатрирани, без да предостави точна цифра или да обясни защо полетът в четвъртък е отменен.

Първият самолет с 431 души на борда, предимно иракчани, които искаха да напуснат Беларус за Ирак, излетя от Минск на 18 ноември.

Превод и редакция: Тереза Герова