Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич ще проведат разговори в Сочи в четвъртък, информира ТАСС.

Както съобщиха в пресслужбата на Кремъл, на срещата се планира да бъдат разгледани актуални въпроси на руско-сръбското стратегическо партньорство в политическата, търговско-икономическата, културната и хуманитарната сфера.

Очаква се лидерите да обсъдят и борбата с разпространението на коронавируса и международния дневен ред. Те ще обменят мнения за ситуацията на Балканите, включително за перспективите за уреждане на косовския въпрос.

Очаквано друга тема на срещата ще бъде цената на газа за Сърбия. Според Белград именно газовият въпрос, ситуацията на Балканите и конкретни проекти за икономическо сътрудничество между двете страни ще станат централни теми на предстоящите преговори.

Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, по-рано отбеляза, че това ще бъде много важен разговор със "съюзника и приятеля“ на Москва. "Нашите двустранни отношения са от особен характер. Те са много обемни по отношение на точките на взаимноизгодно двустранно сътрудничество и взаимодействие - както търговско-икономическо, така и инвестиционно и други. Всичко това, разбира се, ще бъде в дневния ред“, той каза.

Предстоящите разговори между Путин и Вучич през последните седмици бяха основна политическа тема в Сърбия и на Балканите. Сръбският лидер не крие, че срещата с руския му колега ще стане решаваща за по-нататъшното икономическо развитие на тази страна. Действащият договор за доставка на руски газ за Сърбия на цена от 270 долара за 1000 куб.м. изтича в края на годината. Темпът на икономическо развитие на Сърбия ще зависи от това каква цена ще получи републиката по новото споразумение, тъй като чуждестранните инвестиции в сръбската икономика, които показаха ръст от 7,5% тази година, пряко зависят от газификацията на страната.

Освен това преговорите на Вучич с Путин, чиято ефективност в Сърбия ще се измерва с нивото на цената на руския газ, могат да окажат значително влияние върху политическия рейтинг на сръбския лидер преди предстоящите президентски избори на 3 април, 2022 г. В тази връзка Сърбия, като страна, която не се присъедини към антируските санкции, въпреки натиска от Запада, както и обявяването на военния си неутралитет и отказа да се присъедини към НАТО, се надява на специално отношение от страна на Русия.

Тя е готова да сключи ново дългосрочно споразумение с възможност за закупуване на 3 млрд. куб.м. руски газ годишно в продължение на 10 години. В същото време сръбската страна се опитва да вземе предвид факта, че нейното вътрешно потребление на газ се увеличава ежегодно поради растежа на индустрията и се опитва да осигури възможността за закупуване на допълнителни обеми на ниски цени. Като първо предложение Белград получи от Москва цена от 780-790 долара за 1000 кубически метра, но според Вучич икономиката на страната няма да може да го издържи.

Сръбски енергийни експерти изразиха предпазливи прогнози, че цената на руския газ за републиката ще бъде под 450 долара за 1000 кубически метра. В същото време експерти и политици възлагат всичките си надежди на "добрата воля“ на руския лидер.

Както отбеляза Вучич, той също така възнамерява да обсъди подробно с Путин ситуацията в Балканския регион. На първо място, това е нарастващото напрежение около Косово, където през есента ситуацията рязко ескалира на два пъти. В резултат на последното изостряне бяха ранени няколко десетки сърби, един е тежко ранен от изстрел.

Второ, сръбската страна е постоянно загрижена за все по-ясно изразените намерения на Прищина да се обедини с Албания. Подобен ход на властите на Косово на практика би лишил Сърбия от всякаква надежда да върне своята територия. В тази връзка Вучич ще координира действията си с Москва за разработване на нова стратегия за отбрана на сръбските части на Косово, както и за противодействие на идеята за създаване на "Велика Албания“ на Балканите.

Трето, ситуацията е все по-напрегната в Босна и Херцеговина (БиХ), половината от населението на която са сърби, живеещи в Република Сръбска. Ситуацията в страмата ескалира след решението на напускащия върховен представител Валентин Инцко да внесе изменения в наказателния кодекс на страната, които да забранят отричането на геноцида в Сребреница и възхвалата на военнопрестъпниците. В отговор ръководството на Република Сръбска отказа да признае новият върховен представител Кристиан Шмид, назначен без одобрението на Съвета за сигурност на ООН, също отказа да участва в работата на властите на БиХ и обяви намерението си да възстанови собствената си армия.

Очаква се на срещата лидерите да подпишат и пакет от двустранни споразумения, които ще увеличат стокообмена между двете страни.

Ключов документ ще бъде стратегическата сръбско-руска програма за икономическо развитие от 2021 до 2026 г. Освен това се очаква и подписването на два документа, които ще позволят изпълнението на междуправителствено споразумение за сътрудничество при изграждането на Център за високи технологии и иновации в Сърбия за медицинско, научно, селскостопанско, индустриално и социално развитие.

Съгласувани са последните подробности за споразумението за предприятието "Петрохемия“ (HIP Petrohemija), за закупуването на което показа интерес Газпром нефт и въпросът за приватизацията на което беше обсъден по време на заседание на Руско-сръбската междуправителствена комисия по търговия, икономика, наука и техническо сътрудничество на 7 октомври в Златибор (Сърбия).

Преди това Вучич е посещавал Русия пет пъти като президент на Сърбия. Първото подобно пътуване се проведе през декември 2017 г. На преговорите, които се проведоха в Москва на 19 декември и се водеха на руски език, бяха обсъдени темите за икономическото и военно-техническото сътрудничество и бяха решени редица газови въпроси.

Петото посещение на Вучич в Русия се проведе на 23-24 юни 2020 г. Тогава той участва в тържествата в руската столица по повод честването на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война. Заради пандемията на коронавирус събитията бяха отложени от 9 май за 24 юни.

За последно Путин посети Сърбия преди пандемията през януари 2019 г. Възможността за ново посещение на президента на Руската федерация в тази страна се обсъжда от миналата година. Вучич многократно е канил руския си колега в Сърбия, но поради разпространението на коронавируса това пътуване беше отложено. Песков по-рано увери, че времето за посещението на Путин в републиката ще бъде договорено много бързо, веднага щом епидемиологичната ситуация го позволи.

Руският президент многократно е изтъквал, че между Москва и Белград са се развили специални отношения, които "имат богата история, се основават на вековно приятелство, духовна общност, традиции на подкрепа и взаимопомощ“. В същото време, отбеляза Путин, Русия и Сърбия изграждат много прагматично взаимодействие, което се развива във всички посоки.

Превод и редакция: Иван Христов