Чешкият президент Милош Земан в четвъртък, след 46 дни хоспитализация, беше изписан от Централната военна болница в Прага. Това съобщава сайтът на вестник Mladá fronta Dnes, предава ТАСС.

Земан се отправи към извънградската президентска резиденция, намираща се в град Лани близо до Прага. Там в петък той ще проведе тържествената церемония по назначаването на лидера на Гражданската демократическа партия Петр Фиала за министър-председател на републиката.

За изписване от болницата е настоявал самият Земан. Решението е взето въпреки факта, че лекарите препоръчаха той да продължи стационарното лечение. Въпреки това, както подчертават те, през периода на престоя му в болницата здравословното състояние на държавния глава се е подобрило значително и той може да изпълнява задълженията си. Президентът, семейството му и най-близките сътрудници бяха информирани за възможните усложнения, които могат да възникнат поради нарушаване на режима, предписан от лекарите.

На 10 октомври 77-годишният Земан беше откаран в интензивното отделение на Централната военна болница в Прага. Причината за хоспитализацията не беше оповестена публично. На 6 ноември информационната агенция CTK, позовавайки се на лекари, съобщи, че чешкият президент е диагностициран с цироза на черния дроб и е поставена сонда за хранене. В болницата той получи третата доза от ваксината срещу коронавирус.

Превод и редакция: Иван Христов