Не става въпрос за терористичен акт при инцидента на "Струма", за момента водеща версия е тази за човешка грешка. Това каза по време на брифинг заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов във връзка с пътния инцидент на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Искам да кажа още нещо. Тиражират се версии, че са пренасяли туби с гориво и бензин и дизел? Тази версия е изследвана, но категорично е иотхвърлена от нас. На местопроизшествието са намерени три туби. В трите туби има само остатъци от нафта. Не са били пълни, не са се възпламенили, респективно не е пожарът възникнал от тях. Няма туби с бензин. Няма находки на бензин или други запалителни материали, освен обичайните за един автобус - гориво, масло от двигател", каза още той.

"Искам да отхвърля пред вас една версия, която изследвахме и която не посочих в деня на инцидента. Това е версията за терористичен акт. Не я посочих още в първите часове след инцидента, за да не започнат спекулации по тази тема. Но тази тема беше коректно и професионално изследвана от нас. Взехме ацетонови обтривки от автобуса с оглед наличие на взривни вещества. Тези резултати, съпоставени с показанията на оцелелите свидетели с показанията на свидетелите, които макар и неочевидци на инцидента, но веднага са се отзовали и са възприели първите минути на инцидента и произшествието, категорично отхвърляме тази версия4, каза още той.

Сарафов коментира и версията за лоша пътна маркировка, лоша сигнализация и лоша организация на пътното движение. "Към момента организацията на движението в посочения участък е зле оранизирана. Тази мантинела, първоначално, на която се е нанизал автобуса не само не е полезна, а опасна за движението. Всъщност тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани от нас. Дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша организация, лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението", допълни още той.