Ускоряването на диалога между Белград и Прищина ще зависи от "химията на сътрудничеството“ между Франция и Германия, особено след постигане на споразумението за съставяне на федерално правителство в Берлин. Това твърди експертът по международни отношения Дритеро Арифи, цитира думите му електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

Според думите на експерта, ако тези две страни успеят да постигнат консенсус по въпроса за диалога, тогава може да настъпят осезаеми промени в сравнение с миналото.

"Това ще зависи от химията на сътрудничеството между Германия и Франция в тази област. Ако има споразумение за диалога между Косово и Сърбия, мисля, че нещата ще се ускорят малко, защото в крайна сметка Германия пое Западните Балкани като задължение, особено с Берлинския процес. Може да има конкретни ходове от ЕС, не както е досега – заради липсата на консенсус в Общността. Ако се постигне такъв между Германия и Франция, може да има по-бързи стъпки, отколкото сме виждали в миналото“, увери Арифи.

Превод и редакция: Тереза Герова