Държавният глава на Сърбия Александър Вучич пристигна в сряда в Сочи, където по-късно през днешния ден ще проведе разговори с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин. При пристигането си в курорта той отбеляза, че макар руският президент да има доверие на Сърбия, резултатът от преговорите не е сигурен, отбелязват в редакцията на електронното издание на белградския ежедневник "Новости“.

"Благодаря на Путин за уважението, което проявява към Сърбия, това е добра новина за нашите граждани. Резултатът е много по-важен за нас. На масата за обсъждане ще има много теми, една от които е тази за доставката на природен газ“, припомни президентът на западната ни съседка.

"Дойдох да се боря за формулата. Когато знаете формулата, тогава знаете каква цена ще получите. Искаме също да говорим и за гъвкавост. Каквото и да успеем да получим, е от голямо икономическо значение. Русия се грижи за своите интереси, но съм сигурен, че ще се погрижи и за приятелските отношения със Сърбия“, подчерта Вучич. Президентът на Сърбия призна, че е нервен преди срещата с руския лидер и че това е "качество на хората, които се надяват на най-добри резултати“.

В рамките на преговорите, които ще се проведат в четвъртък в Сочи, президентите на Руската федерация и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич ще обсъдят перспективите за разрешаване на т.нар. косовски въпрос. Освен това се предвижда обсъждане на актуални въпроси на руско-сръбското стратегическо партньорство в политическата, търговска, икономическа, културна и хуманитарна сфера, както и обмен на мнения относно ситуацията на Балканите.

По-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков каза, че на преговорите на 25 ноември лидерите на двете страни ще обсъдят международния дневен ред, борбата с COVID-19, взаимноизгодното сътрудничество, както и цената на природния газ за Сърбия. Говорителят на Кремъл отбеляза, че това са много важни преговори със "съюзник и приятел“ на Русия.

Превод и редакция: Тереза Герова