Американските сенатори Роб Портман (републиканец от Охайо) и Джийн Шахин (демократ от Ню Хемпшир) предлагат да се включи в проектобюджета за отбрана за следващата фискална година (която започна на 1 октомври) разпоредба, която предвижда отпускане на допълнителни 50 милиона долара за Украйна чрез Пентагона, съобщава изданието Politico.

Двамата сенатори искат "увеличение на финансирането от Пентагона за въоръжението на Украйна с още 50 милиона долара като една от разпоредбите на проектобюджета за отбрана, който се обсъжда в Сената“. Както посочва вестникът, все още не е ясно дали тези поправки ще бъдат включени в окончателния текст на документа. Досега съответните споразумения не са постигнати. Възможно е законодателите да нямат време да направят това, тъй като се обсъждат и много други инициативи.

В текста на проектобюджета за отбрана, който преди това беше одобрен от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, беше отбелязано, че през следващата фискална година Украйна може да получи около 300 милиона долара от САЩ по военната линия. Общата сума е със 100 милиона долара повече от поисканото от американския президент Джо Байдън, отбелязва вестникът. Тези пари ще отидат за оръжия, минималният размер на средствата, отпуснати за оръжия за разрушително действие ще бъдат увеличени от 75 милиона на 125 милиона.

Както отбелязва вестникът, посочената допълнителна помощ за Украйна може да се намери от онези средства, които преди това са били предназначени за афганистанските сили за сигурност. Предвиждаше се тези средства да бъдат отпуснати за нуждите на афганистанските военни преди завземането на контрола в страната от талибаните.

В края на септември Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри проектобюджета за отбрана за следващата фискална година в размер на 778 млрд. долара. Очаква се Сенатът да разгледа своя собствена версия на проектобюджета за отбрана, различна от одобрената в долна камара. След одобрението на документа от сенаторите ще бъде свикана комисия, която да съгласува детайлите по двата проекта. И двете камари ще трябва да гласуват за съгласувания документ, след което той ще бъде изпратен на държавния глава за подпис.

Превод и редакция: Тереза Герова