В интервю за телевизионния канал Sky News министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън призова френското правителство да засили борбата срещу престъпните групи, които нелегално превозват мигранти до Великобритания. Изявлението му бе направено след преобръщането на поредна лодка в Ламанша, в резултат на което загинаха – според различни оценки – между 20 и 27 мигранти.

"Трябва да водим тази битка заедно с нашите френски приятели и европейски партньори. Заявявам на нашите колеги, че е дошло времето всички ние да пристъпим напред, да си сътрудничим и да направим всичко възможно, за да победим групировките, които сега буквално се разминават с отговорността за убийствата“, каза Джонсън, добавяйки, че по-рано е било трудно за британската страна да убеди "някои партньори, особено френските, в необходимостта от това да се действа така, както го изисква ситуацията“.

По-рано бе съобщено, че най-малко 20 мигранти са се удавили във водите край френския град Кале, след като лодката им се преобърнала при опит да пресекат Ламанша, за да достигнат до територията на Обединеното кралство.

Броят на загиналите е най-високият в отделен инцидент с мигранти, откакто започна последната вълна от опити за преминаване на Ламанша преди две години, съобщиха от полицията.

Превод и редакция: Тереза Герова