Председателят на Социалдемократическата работна партия на Швеция Магдалена Андерсон, която по-рано оглави правителството на страната, подаде оставка от премиерския пост няколко часа след поемането на длъжността, съобщава Radio Sweden.

Андерсон беше избранa с мнозинство от членовете на парламента. След няколко часа обаче тя подаде оставка, а решението й е свърано с излизането на Зелената партия от правителството на страната.

Причината за скандала в парламента и правителството стана внесеният от кабинета проектобюджет. Той не успя да събере мнозинство от гласовете в парламента. Повечето членове на Риксдага гласуваха в подкрепа на проектобюджета на опозицията.

След гласуването "Зелените“ напуснаха шведското правителство и Андерсон беше принудена да подаде оставка от премиерски пост.

Магдалена Андерсон е на 54 години и по-рано днес стана първата жена министър-председател в историята на Швеция. По-рано тя заемаше поста министър на финансите на страната - и също бе първата жена, оглавила ведомството.

Превод и редакция: Тереза Герова